29 Nisan 2005 21:00

1 Mayıs'a çağrı

2005 1 Mayısı'nda alanlara çıkmaya hazırlanan emekçiler, taleplerini dile getirerek hükümetin emek düşmanı politikalarını protesto edecekler. 1 Mayıs hazırlıklarını tamamlayan sendikalar, tüm halkı 1 Mayıs alanına çağırdı.

Paylaş
Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, yarın tüm ülkede 40'ı aşkın merkezde düzenlenecek miting ve gösterilerle kutlanacak. Yüzbinlerce işçi ve emekçinin işsizliğe, yoksulluğa, sömürüye, şovenizme karşı alanları doldurması bekleniyor. Bu yıl 1 Mayıs'ın başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerinde de kitlesel olarak kutlanması bekleniyor. Mitinglere yönelik hazırlıklar hemen hemen tamamlanırken, dün birçok ilde düzenlenen etkinliklerle 1 Mayıs'a çağrı yapıldı.

'Muhalefetin kürsüsü olmalı' DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "1 Mayıs'ın tüm çalışanların, yoksulların, aydınların, mağdurların, egemen politikalardan rahatsız olanların gerçek muhalefetinin kürsüsü olması için elimizden geleni yapacağız" dedi. Çelebi, DİSK Genel Merkezi'nde dün düzenlediği basın toplantısında, 1 Mayıs ile ilgili hazırlıkları tamamladıklarını, İstanbul'da 100 binin üzerinde, ülke genelinde ise 1 milyonun üzerinde emekçinin alana çıkmasını beklediklerini bildirdi. Ekonomi, sosyal hayat ve siyasette belirsizliklerin sürdüğünü, AKP'nin halkın taleplerini karşılamadığını dile getiren Çelebi, bir yandan da "sağın alternatifi olarak yine sağda arayışlar olduğunu ve sahte bir muhalefetin ortaya çıkarılmaya çalışıldığını" ifade etti. "Bu durum karşısında toplumun geniş emekçi kesimlerini, işçilerin, kamu çalışanlarının, çiftçilerin, her meslekten demokratların, yurtseverlerin en geniş birlikteliğinin sağlanmasıyla gerçek muhalefetin ve halktan yana sol bir seçeneğin mümkün olacağının ortaya konulması gerektiğini" söyleyen Çelebi, bu amaçla, mayıs ayı sonunda "Türkiye'de ekonomik ve siyasi gelişmeler ve solun geleceği" konulu bir toplantı düzenleyeceklerini bildirdi.

İzmir'de anma DİSK'liler İzmir'de de 1977'de İstanbul'da yapılan 1 Mayıs mitinginde hayatını kaybeden emekçileri andı. Anma etkinliği İzmir'de 100 yıl önce ilk kez Amele Perver Cemiyeti tarafından 1 Mayıs'ın kutlandığı Basmane Altınpark'ta düzenlendi. DİSK Bölge Temsilcisi Azad Fazla, "1904 yılının şanlı 1 Mayıs gününde Amele Perver Cemiyeti'nin üyeleri ve dostları Altınpark'ta toplanarak 1 Mayıs'ı kutlamışlardır. O gün 300 kadar işçi ve aydın taleplerini haykırdı" dedi. Bütün işçilerin 1 Mayıs alanına çağırıldığı etkinliğe DİSK'in eski yöneticileri, EMEP İzmir İl ve Konak İlçe yöneticileri de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Sezer'den Gelir İdaresi Yasası'na veto

SONRAKİ HABER

Çankaya'da şenlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...