29 Nisan 2005 21:00

Bir dedikleri iki olmayacak

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 2. Yatırım Danışma Konseyi toplantısı İstanbul'da yapıldı. Toplantıda Türkiye'nin önüne yeni ev ödevleri konurken, 19 uluslararası şirketin CEO'sunun taleplerini hükümet "gereği yapılacak" cevabıyla karşılandı.

Paylaş
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında 2. Yatırım Danışma Konseyi toplantısı İstanbul'da yapıldı. Toplantıda Türkiye'nin önüne yeni ev ödevleri konurken, 19 uluslararası şirketin CEO'sunun taleplerini hükümet "gereği yapılacak" cevabıyla karşılandı. CEO'ların talepleri ve ev ödevleri toplantı sonrası açıklanan sonuç bildirgesine damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıya IMF Başkanı Rodrigo Rato, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zang ve Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt'ın yanı sıra 19 şirketin CEO ve başkanı katıldı. IMF temsilcisi başta olmak üzere tüm katılımcılar hükümete övgüler düzerken, Türkiye'nin ekonomisinin iyi yönde devam edebilmesinin tek şartının IMF programının tavizsiz uygulanması olduğunu ileri sürdüler. Toplantının açılışında sunum yapan ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, maden ve petrol sahalarında yatırımcıların işlerinin "kolaylaştırılması" için prosedürlerin azaltılacağını, yeni hazırlanan bir kanun tasarısı ile büyük şirketlerin aynı yerde üretim ve satış yapabilmelerine olanak sağlanacağını, tarım sektöründe izin ve incelemelerin basitleştirileceğini belirtirken, birçok uluslararası şirketin rahatsızlık duyduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin (ÇED) devre dışı bırakılması için "zamana ihtiyaç duyulduğunu" söyledi. Endüstri Bölgeleri'nin etkinliğinin genişletilmesi için yasal düzenleme yaptıklarını kaydeden Babacan, yabancı yatırımcıların gözünün üstünde olduğu özelleştirmelerde de bu aydan itibaren daha büyük ilerleme kaydedileceğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan güvence verdi "Katılımcıların tümünden övgü aldık" diyen Başbakan Erdoğan, uygulanan ekonomi politikalarına taviz vermeksizin devam edeceklerini vurguladı. "Uygulamakta olduğumuz bu istikrarlı politikalar hem iç hem de dış piyasalarda sağlanan güven ortamını daha da perçinlemiştir" diye konuşan Erdoğan, IMF ile yapılan yeni anlaşma doğrultusunda, "sıkı maliye ve para politikasının uygulanmasından kesinlikle taviz verilmeyeceğini" belirtti. Erdoğan, YDK'da CEO'ların dile getirdiği talepleri ve önerileri önemsediklerini ve bunların hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ifade ederek, "Özel sektörün geliştirilmesi çerçevesinde en üst düzeyde önem verdiğimiz çalışmaları ve tavsiye ettiğiniz hususlardaki gelişmeleri sizlere gönderdiğimiz ilerleme raporlarıyla paylaşmaya devam edeceğiz" dedi. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zang, Türk ekonomisindeki gelişmeleri överken, yabancı yatırımlar konusundaki eksikliklere dikkat çekti. Zang, hükümetin özelleştirme girişimlerine destek verdiklerini belirtti. Avrupa Yatırım Bankası Phillipe Maystadt da, makroekonomik istikrarın önemli olduğunu dile getirerek, Avrupa Birliği ile müzakerelere başlanacak olmasının da yabancı yatırımcıların dikkate aldığını kaydetti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yabancı yatırımcıların, yatırımın önündeki bürokratik, idari engellerin asgari düzeye indirilerek yatırım ortamının daha da iyileştirilmesini ifade ettiklerini bildirdi.


İŞTE EV ÖDEVLERİ Yatırım Danışma Konseyi'nin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde şunlar yer aldı;
  • Daha basit, istikrarlı ve AB normlarına uygun bir vergi rejimine yönelik vergi politikası reformları oluşturulması ve uygulanması.
  • Rekabet güçlerini artırmak, yerli ve yabancı firmalar arasındaki çift taraflı etkileşimi sağlamak üzere, Türkiye'deki firmalarda kurumsal yönetişimin güçlendirilmesi.
  • Yatırımların önündeki idari ve bürokratik engellerin yabancı personel çalışma izinlerine ilişkin sorunları kapsayacak şekilde ortadan kaldırılması.
  • Mevcut özelleştirme programının kararlılıkla uygulanmasına devam edilmesi.
  • Yargı sürecinin süratlendirilerek etkinliğinin artırılması.
  • Enerji sektörünün serbestleşmesine devam edilmesi.

  • Sosyal güvenlik sistemi reformuna hız kazandırılması
  • Araştırma-geliştirme yatırımlarına devam edilmesi.
  • Ülkenin 'cazip bir yatırım' yeri olarak tanıtımına yönelik çalışmaların artırılması.


    TELECOM İTALİA TEHDİT ETTİ Telecom Italia SpA ve Pirelli & C. SpA Başkanı Marco Tronchetti Provera, Türk Telekom ihalesini kazanamamaları halinde Avea'dan çıkış koşullarını bilmek istediklerini söyledi. Toplantıya verilen öğle arasında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Provera, Türk Telekom ihalesini kaybetmeleri halinde bu ihaleyi kazanacak kurumla rakip hale geleceklerini, o zaman da Türkiye'den çıkmayı tercih edeceklerini açıkladı. Provera, "Telekom Italia, Türk Telekom ihalesini kazanamazsa Avea'dan çıkış koşullarını bilmek istiyor. İhale öncesinde çıkış opsiyon koşullarının netleşmesini, şeffaf olmasını istiyor" dedi.

    TÜRKİYE İYİ PAZAR Beyaz eşya şirketi Indesit Company'nin CEO'su Marco Milani, Türkiye'yi bir üretim üssü olarak düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin, malzemelerin getirilmesi, üretim yapılması ve dışarıya mal ihraç edilmesi için daha "mükemmel" bir yer haline geleceğini umduklarını kaydeden Milani, ayrıca Türkiye'nin Avrupa'daki en iyi pazar olduğunu söyledi.

    BAŞBAKANDAN SÖZ İSTEDİLER TOYOTA CEO'su Shinichi Sasahi otomotivdeki vergi oranlarının düşürülmesi konusundaki taleplerini Başbakana ilettiklerini dile getirerek, sabahki oturumda vergilerin yüksekliği nedeniyle tartışma yaşandığını söyledi. Sasahi, Türkiye'de enerji maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. "AKP hükümetini takdir ettiklerini" vurgulayan Japon CEO, toplantının öğleden sonraki oturumunda hükümetten söz almayı umduklarını söylemeyi de ihmal etmedi.

    TÜPRAŞ'I GÖRÜŞTÜ, İHALE AÇIKLANDI Citi Group CEO'su Michael Klein, uluslararası oyuncuların Türkiye bankalarına gösterdiği artan ilginin, AKP hükümetinin doğru yolda olduğunu gösterdiğini iddia etti. Gelecek 10 yılda Türkiye'de sektörün daha uygun hale geleceğini söyleyen Klein, "Türkiye kesinlikle büyüyen bir organizasyon ve Türkiye'deki faaliyet ve ürün yelpazesini genişleteceğiz" dedi. Klein, önceki akşam Başbakan Erdoğan ile TÜPRAŞ'ın satışı konusunda görüşmüş, bu görüşmenin ardından dün de TÜPRAŞ'ın satış ilanı açıklandı.

    FDF ARTIRILSIN IMF Başkanı Rodrigo de Rato, toplantıda yaptığı konuşmada, 2005 yılında yüzde 6.5 olarak hedeflenen faiz dışı fazla (FDF) oranının artırılması gerektiğini ileri sürerek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Merkez Bankası'nın bağımsızlığının tartışma konusu bile olamayacağını savundu. Türkiye'nin yakaladığı ekonomik performanstan IMF Başkanı Rato da övgüyle söz etti.

    ZORLUK ÇIKARMAYIN! Erdoğan, bir basın mensubunun "Bürokratik cumhuriyetle mücadele konusunda, ne kadar başarılı olduğunuzu düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, mesafe aldıklarına inandığını ifade etti. Erdoğan, sıkıntıların henüz bitmediğini belirtti. Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi metninde çalışma izinlerinin verilmesinin yer aldığını ifade ederek, ''Şimdi yurt dışından geliyorlar. Ülkemde yatırım yapıyorlar. Kalkıyor benim bürokratım bu çalışma izninin verilmesi için hendek atlatıyor. Bu engelleri çıkarmanın anlamı var mı? Gelecek senin ülkende yatırım yapacak, sen onun işini kolaylaştıracağına hala zorluklar çıkarıyorsun'' diye konuştu.

  • ÖNCEKİ HABER

    'Usame Bin Ladin öldü' iddiası

    SONRAKİ HABER

    Açlık grevi bitti, mücadele sürecek

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...