27 Nisan 2005 21:00

AHIRDAN DA GÖÇ!

Hakkari'den göçe zorlanan 11 aileden, Van'da yerleştikleri veterinerlik ahırından çıkmaları istendi. Dört gün süre verilen köylüler konteynıra yerleştirilecek. Karara tepki gösteren köylüler, geri dönmek istediklerini ifade ettiler.

Paylaş
Hakkâri'ye bağlı Uzundere beldesinin boşaltılması sonucu Van'a göç etmek zorunda kalan ve 10 yıldır veterinerlik ahırlarında yaşayan ailelerin, ahırları terk etmeleri istendi. Göçzedelere valilik tarafından konteynır sağlanacağı bildirildi. 700 haneli Uzundere beldesinin 1995 yılında güvenlik gerekçesiyle askerlerce boşaltılmasının ardından Van'a göç eden 11 aile, 10 yıldır valilik tarafından yerleştirildikleri Tarım İl Müdürlülüğü'ne ait veterinerlik ahırlarında yaşıyor. Geçimlerini işçi pazarında, işçilik yaparak ve dilenerek sağlayan ailelere, bugüne kadar herhangi bir yardım eli uzatılmadı. Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren ailelerin ahırları boşaltması istendi. Ahırların hemen yanında başlayan okul inşaatı nedeni ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ahırların boşaltılması için 4 gün süre verildi. Aileler de Göç-Der'e başvurarak kendilerine yardım edilmesini istedi.

Yine göçe zorluyorlar Göçzedelerden Sabri Duman, 10 yıldır ahırda yaşadıklarını ve kendilerine herhangi bir yardımın yapılmadığını belirterek, "Bizi zorla göçe tabi tutanlar şimdi de yaşadığımız ahırdan bizi çıkararak göçe zorluyorlar. Biz bu konuda valiliğe başvuru yaptık. Bize 'Başınızın çaresine bakın' dediler" diye konuştu. Selahattin Kaya ise, köylerine geri dönmek istediklerini ancak imkânları olmadığı için dönüş yapamadıklarını söyledi. Köye dönüşlerin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Kaya, "Burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. Devlet ya bize tazminat versin ya da bize kalacağımız konutlar bulsun. Bunların hiçbiri yapılmıyor. Köye geri dönmek istiyoruz fakat köy tamamen harap durumda. Herhangi bir altyapısı yok. Burada eğitim, sağlık, beslenme gibi sorunlarımız var. Perişan durumdayız. Şimdi bize burayı boşaltın diyorlar. Nereye gideceğiz?" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Roche skandalı boşuna mıydı?

SONRAKİ HABER

'Her madende mühendis çalıştırılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...