26 Nisan 2005 21:00

Çocuklar festivale davetli

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Ankara Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali'ndeki, palyaçolar, kuklalar ve diğer çocuk kahramanları Ankara'daki tüm çocukları festivale bekliyor.

Paylaş
Ankara Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, dolu dolu geçiyor. 30 Nisan'a kadar sürecek olan festivalde, çocuk oyunları, palyaçolar, Karagöz-Hacivat, kuklalar, Nasreddin Hoca ve tüm çocuk kahramanları, Ankaralı çocukları bekliyor. Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen festivalin önceki akşam Akün Sahnesi'nde yapılan açılışına, çok sayıda "küçük hanım ve küçük beyin" yanı sıra yabancı tiyatro oyuncuları ile DT oyuncuları katıldı. Karagöz Dansı adlı Karagöz ile Hacivat'ın perde önünde yaptığı dans gösterisi ile başlayan açılışta, çocuklardan oluşan Durul Gence Trampet Orkestrası da gösteri sundu.

Çocuk yüreği gibi Festivalinin açılışında, palyaçoların gösterileri eşliğinde konuşan DT Genel Müdürü Lemi Bilgin de bu gösteriden "payını alarak", eline balonlar tutuşturuldu, kafasına palyaço şapkası takıldı. Bilgin, yabancı tiyatro topluluklarına "Ülkemiz çocuklarına neşe ve mutluluklar getirdiniz" diyerek teşekkür etti. Lemi Bilgin, "Kinden, nefretten savaştan uzak ve dillerin, dinlerin, kültürlerin bir arada yaşadığı bir çocuk yüreği gibi bir festival olsun" diye konuştu. Festival komitesi başkanları Özer Tunca ile Servet Aybar da "palyaçolardan kurtulamayarak" sahneye çıkarken, bu festivalin geleneksel hale gelmesini umut ettiklerini dile getirdiler.

Çocukların sanata ve tiyatroya ihtiyacı var Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Dünya Başkanı Wongang Schneider ise çocukların sanata ve tiyatroya ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, bu paylaşımla, çocukların duygu deneyimi, görme okulu, sanatçılarla iletişim kurma şansı yakalayacaklarını ifade etti. Konuşmaların ardından Tiyatro Tempo Palyaçolar Orkestrası çocuklarla beraber şarkılar söyleyip dans etti. Festival kapsamında 29 Nisan Cuma günü 11.00 ve 15.00'te Küçük Tiyatro'da Erzurum Devlet Tiyatrosu oyunu "Pırtlatan Bal" sahnelenecek. Aziz Nesin'in yazdığı oyunda, Paracı adlı zengin ve cimri bir adam, eşinin canı bal istemesi üzerine uşağı Şakşak'ı bal almaya gönderir. Şakşak balı alıp eve dönerken yolda karşılaştığı yaşlı ve yoksul bir ninenin bal istemesine rağmen ona bal vermeyince ninenin bedduası ile karşılaşır. Nine, "Bu baldan kim yerse pırt pırt pırtlasın" diye beddua ettiği için balı yiyen herkes pırtlamaya başlar.

Bir kölenin öyküsü Aynı gün aynı saatlerde Akün Sahnesi'nde ise Antalya Devlet Tiyatrosu'nun Androcles ile Aslan adlı oyunu izlenebilecek. Oyunda, Androcles adlı kölenin bir imparatorlukta, insanlara yardım etmek için uğraşırken başından geçen olayları ve ardından yardım ettiği insanlardan gördüğü iyilikler konu alınıyor. Aynı zamanda Yeni Sahne'de ise Alman tiyatro topluluğu Spielwerk Theater'ın "Haylaz Oğlanlar Yaramaz Kızlar" adlı oyunu gösterilecek. Birebir çevirinin yapılacağı oyunda, çocuklara, toplum tarafından cinsiyetlerine biçilmiş basmakalıp rollerden sıyrılıp, kendi kişiliklerine, duygularına ve düşüncelerine önem vermeleri gerektiği anlatılıyor. Festivalin son günü ise Küçük Tiyatro'da 11.00 ve 15.00'te Budapest Pupet Theatre'nin Sihirli Flüt adlı iyinin ve kötünün savaşını anlatan bir "sihirli opera masalı" sahnelenecek. Aynı saatte Akün Sahnesi'nde ise Rusya'dan "Yıldızlı Hikâye" adlı oyun gösterilecek. Theatre "Shkidy" tarafından sahnelenen oyun, geçmişin büyük oyuncularına adanmış eğlenceli ve felsefi bir hikâye. Yeni Sahne'de ise aynı saatlerde Ankara Devlet Tiyatrosu'nun "Karagöz Yazıcılık Öğreniyor" adlı oyunu izlenebilecek. Oyunda, komik bir şekilde okuma yazmanın önemi vurgulanıyor.

ÖNCEKİ HABER

KESK işbırakıyor

SONRAKİ HABER

'B.B. yok, Lady Chinchilla verelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...