25 Nisan 2005 21:00

Tarihi 'yalı okul' otopark oldu

Tarihi Naime Sultan Yalısı olarak bilinen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu, 2002 yılında çıkan yangından sonra tadilattan geçirilmeyince otopark olarak kullanılmaya başlandı.

Paylaş
13 Temmuz 2002 tarihinde çıkan yangında üst katları yanan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'na aradan geçen yıllarda bir çivi bile çakılmadı. Ortaköy sahilde bulunan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu otopark olarak kullanılmaya başlandı.

93 yıllık okul Boğaz Köprüsü'nün altında boğaza nazır okul, İstanbul'un ünlü gece kulüplerinden Reina'ya yakınlığıyla iştah kabartıyordu. 119 yıllık Naime Sultan Yalısı olarak bilinen ve 93 yıldır okul olarak hizmet veren tarihi yapı, 25 sene Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak faaliyet gösterdi. Yangından sonra tadilat yapılmayan 'yalı okul' bugünlerde öğrenciler yerine arabalara evsahipliği yapıyor. 2002'de çıkan yangının ardından öğrenciler eğitim dönemine Zafer İlköğretim Okulu'nun eski binasında başlarken, okulun en kısa zamanda yenileneceği sözü verilmişti. Yangından önce 50 öğretmen ve 1500 öğrenci kapasitesiyle öğretim veren Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu 350 öğrenci ve 20 öğretmene kadar geriledi. Eğitim seviyelerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun 20 yıllık öğretmeni ve Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Dursun Yıldız, "Boğaza ve sahile yakın olması nedeniyle okulumuz 2000'li yıllarda satılmaya çalışıldı ama öğrenci velileri ve öğretmenler olarak engelledik. Arkasından okul yandı. Yangından sonra okul bir türlü tamirattan geçirilmeyince Zafer İlköğretim Okulu'nun eski binasında eğitime devam etmeye başladık. 1500 öğrenci ve 50 öğretmenle eğitime devam ederken şimdi 350 öğrenci, 20 öğretmen kaldık. Tüm çabalarımıza rağmen okulumuz eski haline getirilmedi ve bütün girişimlerimiz bir sene sonrasına atıldı. Şimdi ise tarihi bina okul yerine otopark olarak kullanılıyor" diyerek, yaşadıkları süreci anlattı. Eğitim öğretim alanının rant haline getirilmesinin Türkiye'ye özgü bir durum olduğunu belirten Yıldız, okulların eğitim öğretim yuvası olması gerekirken birilerine rant kazandırdığının altını çizdi. Bu arada, tadilat için Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'na 10 trilyon ayıran Sakıp Sabancı, ölümünden iki gün önce kendisini ziyaret eden Başbakan Erdoğan'a "Okula sahip çıkın" ricasında bulunmuş ve restorasyona ait tüm masrafları karşılamayı taahhüt etmişti.

ÖNCEKİ HABER

İŞTEN ATILANLAR ÇOĞUNLUKTA

SONRAKİ HABER

Ankara'da Öcalan hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...