23 Nisan 2005 21:00

Galloway'e saldırdılar

İngiltere'de seçimler yaklaşırken işgal karştılığı nedeniyle İşçi Partisi'nden ihraç edilen George Galloway'in güçlü olduğu bölgede gerginlik tırmanıyor. İşçi Partili aday koltuğu bırakmak istemezken, Galloway'e ölüm tehdidi yağıyor.

Paylaş
Irak işgaline karşı çıkması nedeniyle İngiltere Başbakanı Tony Blair hükümetinin hedefi haline gelen George Galloway'in toplantısına saldırı düzenlendi. Bethnal Green bölgesinde partisi RESPECT'in toplantısını gerçekleştirilen Galloway, 20 ila 30 kişi tarafından saldırıya uğradı. Toplantıyı kargaşa çıkararak sabote eden saldırganlar, bir 'fetvadan' bahsederek Galloway'i ölümle tehdit etti.

Seçim arefesinde Eski İşçi Partisi milletvekili Galloway, işgal karşıtlığı nedeniyle Blair'in İşçi Partisi'nden ihraç edilmişti. Daha sonra yoluna RESPECT'i kurarak devam eden savaş karşıtı politikacının saldırıya uğradığı Bethnal Green ve Bow bölgesinde İngiliz milletvekili Oona King'i safdışı edebileceği yorumları yapılıyor. RESPECT yetkililerinden biri saldırıyı şöyle anlattı: "İçeri girdiler ve kapıyı tuttular. Galloway'a kendisi aleyhinde bir fetva olduğunu ve asılacağını söylediler. Galloway, saldırıda yaralanmadı ama çok ağır tehdit edildi." Şeriatçı olduğu belirtilen saldırgan grubun Galloway'a "Sen sahte peygambersin, bunun cezası ölümdür" dediği kaydedildi.

Gergin ortam Seçimler yaklaşırken İşçi Partisi adayı Oona King adına yapılan açıklamada ise King, RESPECT bantı takmış bir grup Bengalli genç tarafından saldırıya uğradığını öne sürdü. King'in sözcüsü, bu gençlerin "Bush ve Blair katildir. Bölgemizden çıkın" diye bağırdığını kaydetti. Irak işgaline verdiği destek ile tanınan King, arabasına yumurta fırlatıldığını ve lastiklerinin patlatıldığını ifade ederek polis koruması istedi. Konuya ilişkin olarak RESPECT tarafından yapılan açıklamada ise, bu gençlerin gerçekten RESPECT taraftarı olup olmadığının belli olmadığı, her halükarda böyle bir saldırıyı onaylamadıkları belirtildi.

Müslümanlar kınadı Bu arada, saldırıdan sonra birçok Müslüman örgüt ve kuruluş, olayı protesto ederek Galloway'e geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Polis, olaydan sonra Galloway ile görüşerek olaylar yatışana kadar kendi evinde kalmaması konusunda uyardı. Bu arada, saldırı ile ilişkili olarak üç kişi tutuklandı. Polis tarafından yapılan açıklamaya göre yakalananlardan 22 yaşındaki Celal Hüseyin'in üzerinde silah bulundu. Diğer iki kişinin de 33 ve 35 yaşında olduğu öğrenildi. Bu kişilerin Hizbul Tahrir örgütü üyesi olduğu iddia ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Şii-Kürt uzlaşmazlığı

SONRAKİ HABER

İranlı Araplar ABD ve İsrail'i lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...