21 Nisan 2005 21:00

27 Nisan ve 1 Mayıs'a çağrı

İstanbul'da da SES ve Tabip Odası'nın çağrısıyla işbırakan sağlık emekçileri Anadolu Yakası'nda Numune, Avrupa Yakası'nda ise Okmeydanı'nda bir araya geldiler.

Paylaş
İstanbul'da da SES ve Tabip Odası'nın çağrısıyla işbırakan sağlık emekçileri Anadolu Yakası'nda Numune, Avrupa Yakası'nda ise Okmeydanı'nda bir araya geldiler. SES Aksaray Şubesi'nin örgütlü olduğu Çapa ve Cerrahpaşa'da yürüyüş yapan sağlıkçılar buradan otobüslerle Okmeydanı'na geçti. Burada işçi sendikaları ve kitle örgütlerinin de katımıyla yapılan yürüyüşte "Sağlık haktır satılamaz", "Hastaya zulüm sağlıkta dönüşüm", "Sağlıkçılar burada Recep Akdağ nerede?" sloganları atıldı. Geçen yıl yapılan eylemlerle ilgili açılan davanın lehlerine sonuçlandığını belirten İTO Başkanı Gencay Gürsoy, "Sosyal haklılığımızın yanında bir de hukuksal haklılığımız ortaya çıkmıştır" diye konuştu. Gürsoy, talepleri kabul edilene kadar mücadelenin süreceğini dile getirdi. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer ve KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı mücadeleye herkesin katılmasını isterken, "Sağlık ve eğitim hakkı olmazsa olmaz yaşam hakkıdır" diyen DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, AKP Hükümeti'nin 2.5 yıldır hayata geçirdikleri ile toplumun yaşam hakkını tehdit ettiğini belirtti. Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Leyla Ezgi sağlık çalışanlarının yannda olduklarını bildirdi. Eyleme hasta yakınları da katıldı.

Sorumlusu AKP Anadolu Yakası'nda Göztepe, Süreyyapaşa, Paşabahçe ve Haydarpaşa Numune hastanelerinde işbırakan sağlık çalışanları, Numune'de toplanarak basın açıklaması ve yürüyüş yaptılar. Göztepe ve Süreyyapaşa'da katılım yüzde 95 civarında olurken, Paşabahçe'de katılım yüzde 80 oldu. Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde de yönetimin, polikiliniklerde çalışmaların muayenelerin devam ettiği yönünde yaptırdığı anonslara rağmen çalışanların büyük bir çoğunluğu iş bıraktı. Birçok sendika, siyasi parti, kitle örgütü temsilcisi ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinin de katılarak destek verdiği eylemde sık sık "Tayyip sıkıysa kuyrukta sen bekle", "Emekçiler el ele genel greve" sloganları atıldı. İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, eğer doktorlar, hemşireler ve hastalar bugün sokaklardaysa bunun sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu söyledi. Hastalarla çalışanların karşı karşıya getirilmek istendiğini belirten Çerkezoğlu, hükümete "İşsizliği ve kayıt dışı çalışmayı çözmeden nasıl herkesi sigortalayacaksınız?" diye seslendi. SES adına konuşan Rabia Tuncer de sağlık hakkını savunmaya devam edeceklerini ifade etti. Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya, Türkiye'nin her yerinde mantar gibi yeni hastaneler açıldığını, bunun sağlığın tamamen ücretli hale getirileceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise SSK'lar Sağlık Bakanlığı'na devredilirken gereken mücadeleyi veremediklerini ifade ederek, gündemdeki yasalara karşı ortak mücadele edeceklerini, bunu 1 Mayıs'ta da göstereceklerini belirtti. KESK MYK üyesi Sevgi Göğçe, 27 Nisan'da ülke genelinde yapacakları eyleme destek istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yaşam hakkını savundular

SONRAKİ HABER

Hükümet kelime oyunlarıyla
   halkı kandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...