21 Nisan 2005 21:00

Yaşam hakkını savundular

Hükümetin gündeme getirdiği ve sağlık hizmetlerini paralı hale getirecek olan Genel Sağlık Sigortası'na karşı işbırakan sağlık emekçileri, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bildirdiler.

Paylaş
Sağlık hizmetinin piyasaya açılmak istenmesine karşı bir kez daha işbırakan sağlık emekçileri, Meclis gündemindeki Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Sosyal Sigortaları yasa tasaralarının geri çekilmesini istediler. SES ve TTB'nin çağrısıyla işbırakarak eylem yapan sağlık emekçilerine hasta ve hasta yakınları da katıldı. Sabah saatlerinden itibaren acil hastalar dışında hizmet vermeyen sağlık emekçileri, halka bildiri dağıtarak hükümetin sağlık politikalarının ne anlama geldiğini anlattılar. Ankara'da işbırakma eylemi yüzde 70'ler düzeyinde gerçekleşti. Ülkenin dört bir tarafından yoksul hastaların geldiği Numune Hastanesi'nde işbırakmaya katılım yoğun olmazken, Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerinde yüzde 70'leri buldu. Sabah saatlerinden itibaren tüm hastanelerde çalışanlara ve hastalara dağıtılan bildiri ve broşürlerle eylemin amacı anlatıldı. Öğle saatlerinde ise tüm sağlık emekçileri Numune önünde toplanarak, buradan Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler. Tüm Bel Sen Çankaya Temsilciliği alkışlarla ve sloganlarla destek verdiği emekçilere seslenen Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Semih Tatlıcan, GSS ile herkesten ek vergi alınacağı uyarısında bulundu. SES Genel Başkanı Köksal Aydın da 5 Kasım ve 11 Aralık iş bırakma eylemleri nedeniyle yargılanan arkadaşlarının beraat ettiğini hatırlatarak, "Bizi yargılamaya çalışanlar tarih önünde mutlaka yargılanacaklar" dedi.

Bakanı'ın dedikleri TTB 2'nci Başkanı Metin Bakkalcı da önceki gün Sağlık Bakanı ile görüşmelerini aktararak, "Yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Ona gerek yok, biz buradan kendimiz için suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi. Bakan'ın ayrıca, manevi tazminat davası açma, ve "basında yer almayacaksınız" dediğini de aktaran Bakkalcı, "Basında neye yer verileceğinin kararı Bakana ve Başbakan'a mı kaldı?" diye sordu. KESK Genel Başkanı Sami Evren de AKP'nin, IMF'ye ve ABD'ye teslim olduğunu belirterek, emekten yana olduğunu iddia eden herkesin sokağa çıkması gerektiğini söyledi. Evren, sözlerini "Hepinizi 1 Mayıs alanlarına davet ediyorum" diye bitirdi. Konuşmaların ardından AKP'nin sağlık politikalarını temsilen balonlar uçurulup, halaylar çekildi. Eyleme, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel-İş yöneticileri, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, SHP Hatay Milletvekili Züheyir Amber, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Schröder'in programı belli oldu

SONRAKİ HABER

27 Nisan ve 1 Mayıs'a çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...