21 Nisan 2005 21:00

TÜBİTAK'a Erdoğan darbesi

Hükümetin TÜBİTAK'a doğrudan müdahale etmesinin önünü açacak olan yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

Paylaş
Hükümetin TÜBİTAK'a doğrudan müdahale etmesinin önünü açacak olan yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Daha önce büyük tartışmalara neden olan bu değişiklik ile Başbakan, Bilim Kurulu üyelerinin belirlenmesinde doğrudan yetkili olacak. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ile Ankara Milletvekili Reha Denemeç'in hazırladığı teklif, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun'da değişiklik yapıyor. Teklifle, "Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu"nun adı, "Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu" olarak değiştiriliyor. Kurumun kısa adı ise TÜBİTAK olarak kalacak. TÜBİTAK'ın görev alanı yeniden belirlenirken; kanunda geçen teknik kelimesi yerine "teknoloji", "müspet bilimler" yerine "bilimsel ve teknolojik" kavramı kullanılıyor. TÜBİTAK, Başbakanlık ile ilgili kılınıyor. TÜBİTAK yasasında değişiklik teklifi gündeme geldiği günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir kereliğine mahsus olmak üzere Bilim Kurulu Başkanı'nı kendisinin belirlemesini istemişti. Büyük tartışmalara neden olan bu istek, bilim alanına "gerici darbe" olarak yorumlanmış ve biliminsanları tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Ancak komisyonda kabul edilen değişiklikler ile Erdoğan yine istediğini almış oldu.

Başbakan tam yetkili Bilim kurulu üyeleri 4 yıl görev yapacak. Üyeliği sona eren kişi, ancak bir dönem daha seçilebilecek. İstifa veya ölüm gibi sebeplerle boşalan üyelikler için aynı esaslarla yeni üye seçilecek. Bu surette seçilen üyenin görev süresi 4 yıl olacak. Bilim Kurulu'nun olağan toplantılarına yıl içinde toplam 6 kez veya üst üste 3 kez kabul edilebilir mazereti olmaksızın katılmayan üyelerin üyelikleri, Bilim Kurulu kararıyla düşecek. Üyelerin görev süresinin dolmasına en geç 2 ay kala veya istifa, ölüm ve devamsızlık gibi sebeplerle üyeliğin boşalması halinde boşalma tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yeni üye belirlenerek Başbakan'ın onayına sunulacak. Bu süre içinde yeni üye bildirilmemesi halinde Başbakan belirtilen şartları taşıyanlar arasından belirlediği kişileri doğrudan Bilim Kurulu üyesi olarak atayacak.

Başkanı da belirleyecek Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından, biri Bilim Kurulu dışında olmak üzere 2 başkan adayı belirleyerek Başbakan'a sunacak. Başbakan, bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na teklif edecek. Bilim Kurulu'na aday belirlemesi, Başkan'ın görev süresinin dolmasına en geç 2 ay kala veya herhangi bir sebeple bu görevin boşalması tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde tamamlanacak. Bilim Kurulu'nun herhangi bir nedenle süresinde aday belirlememesi halinde Başbakan, gerekli şartları taşıyanlar arasından belirlediği bir kişiyi Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na teklif edecek. Bilim Kurulu üyeleri ve Başkan'ın görevleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kendiliğinden sona erecek. Ancak, bunlar, yeni Bilim Kurulu üyeleri göreve başlayıncaya kadar görevlerine devam edecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde YÖK Genel Kurulu ve TOBB belirleyecekleri üyeleri Başbakan'a sunacak. Bu süre içinde gerekli teklifin yapılmaması halinde başbakan bunların kontenjanları için öngörülen şartları taşıyanlar arasından doğrudan Bilim Kurulu üyeliklerine atama yapacak.


ÜYELER NASIL BELİRLENECEK? Bilim Kurulu, 14 üye ve Başkan'dan oluşacak. Bilim Kurulu; bilim ve teknolojik alanında yetkinliği olan kişiler arasından Başbakan tarafından belirlenecek 3, YÖK Genel Kurulu tarafından belirlenecek 1, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 3, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyeleri arasından Başbakan tarafından belirlenecek fen ve teknik bilimler alanlarından 1, sosyal ve beşeri bilimler alanlarından 1 ve sağlık bilimleri alanından 1 olmak üzere toplam 3, kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az 10 yıl deneyimi olan ve üstün nitelikli hizmetleriyle tanınmış kişiler arasından Başbakan tarafından belirlenecek 1, TOBB tarafından belirlenecek 2 ve Bilim Kurulu tarafından belirlenecek 1 üye ile Başkan'dan oluşacak. Başkan, hem kurum hem de Bilim Kurulu'nun başkanı olacak. Bilim Kurulu üyeliği seçimi, Başbakan'ın onayıyla kesinleşecek.




KOMİSYONDA TARTIŞMA YAŞANDI TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik yapan teklifin görüşmeleri sırasında tartışmalar yaşandı. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, teklifi, ''TÜBİTAK'ın özerkliğine son verme girişimi'' olarak tanımlayarak, ''Niyet, TÜBİTAK'ın özerkliğini yok etmektir, katletmektir. İktidarın kendi kadrolarını egemen kılmaktır. İskender'in, kör düğümü kılıcıyla kesmesidir. Mahkeme kararlarını yok sayarak ve şimdiki yönetime de 'boş ol' diyerek burayı kendi çiftliği gibi yönetmek istemektir yapılan...'' dedi. ''Bilim Kurulu nasıl katlediliyor diye çok güzel bir senaryo oynandı'' diyen Gazalcı'ya, bazı AKP milletvekilleri, ''Berhan Şimşek oynar'' diye laf attı. AKP Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz'ın, Gazalcı'nın konuşmasına tepki göstererek, ''Silahla, kılıçla başladınız konuşmaya...'' sözlerine, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ''YÖK Yasası'na biz muhalefet ettiğimizde dinlemediniz ama Silahlı Kuvvetler muhalefet ettiğinde dinlediniz. O nedenle silahla örnek verdi'' karşılığını verdi. İnce, ''komisyonda ne zaman eğitim ve bilimle ilgili bir konu konuşulsa toplumun gerildiğini'' belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Ders bir: Yaratılış

SONRAKİ HABER

Ermeni lobilerinden gövde gösterisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...