20 Nisan 2005 21:00

Diktatör Gutierrez!

Ekvador halkının giderek artan protesto gösterilerine karşın Devlet Başkanı Lucio Gutierrez istifa etmeyi reddediyor. Gutierrez'in demokratik muhalefeti dağıtmak için şiddet kullanılması talimatı verdiği gösterilerde bir gazeteci can verdi

Paylaş
Ekvador halkının giderek artan protesto gösterilerine karşın Devlet Başkanı Lucio Gutierrez istifa etmeyi reddediyor. Gutierrez'in demokratik muhalefeti dağıtmak için şiddet kullanılması talimatı verdiği gösterilerde bir gazeteci can verdi Geçtiğimiz hafta başlayan ve dün de Başkanlık Sarayı önünde yapılan 30 bin kişilik proteto gösterilerine karşın 2002 yılında iktidara gelen Gutierrez, "İstifa etmem gibi bir durum söz konusu değil. 4 yıl için seçildim ve görev sürem 2007 yılında son buluyor. Ben de bu zamana değin görevde kalacağım" dedi.

Foto muhabiri öldürüldü Gutierrez'in göstericileri dağıtmak için aldığı 'önlemler' sebebiyle Şili vatandaşı bir foto muhabiri öldü. Önceki gece başkentte düzenlenen protesto yürüyüşünde can veren foto muhabirinin ölümü ile ilgili Ekvador Kızılhaç üyesi Rody Camino'dan bir açıklama geldi. Camino, "58 yaşındaki Julio Augusto Garcia güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı bomba kullandığı sırada solunum yetmezliğinden öldü" dedi. Gutierrez ayrıca ülkedeki muhalefetin susturulması amacıyla, askeri birliklerin eylemcileri başkanlık sarayından uzak tutabilmek ve başkentin 'ispanyol gettosu' adı ile bilinen bölgelerine hapsedebilmek için zor kullandıklarını da itiraf etti.

Meclis Gutierrez'i suçladı Öte yandan pazartesi gecesi Guayaquil'den gelen onbinlerce eylemcinin, başkent sokaklarındaki Gutierrez karşıtı eylemlere katıldıkları bildirildi. Bu gelişmelere karşın "endişelenmediğini" söyleyen Gutierrez, rahat ve sakin tavırları ile dikkatleri üzerine çekti. Ekvador meclisinin ise, ülkedeki istikrarsızlıktan Gutierrez'i itham ettiği ve başkanın görevinden alınması için çalışmalara başladığı ifade edildi. Gutierrez muhalefete ilişkin "Eğer onlara cenneti bahşetsem, cehennemi isterler. Quito'daki eylemciler istifamı istiyorlar. Fakat Ekvador benim dönemimde 1.5 oranı ile en düşük enflasyonu yaşadı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suikastın arkasında ABD var

SONRAKİ HABER

Rehin alınan 50 Şii ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...