20 Nisan 2005 21:00

Kod adı 16. Benedikt

2 Nisan'da ölen Papa 2. Jean Paul'un yerine Vatikan'daki muhafazakâr çizginin baş savunucusu Alman kardinal Josef Ratzinger'in seçilmesi geniş yankı yarattı.

Paylaş
2 Nisan günü ölen Papa 2. Jean Paul'ün ardından seller sular gibi akıtılan gözyaşları, yazılıp-çizilen onca tefrika erken unutuldu. Şimdi "Karol Josef Voytila öldü, yaşasın Josef Ratzinger" moda. Ve Katolik dünyası önceki gün 265. yeni Papa'sına kavuştu. 16. Benedikt adıyla da tanınan Josef Ratzinger, yeni Papa olarak ilk ayinini pazar günü gerçekleştirecek.

Hurafecilik işbaşında Papa seçimleri öncesinde basın ve kamuoyunda kimin seçileceği konusunda yapılan tartışmalarda, "reformcular" ile "muhafazakârlar" arasında bir çatışmanın olduğu bolca yazılmıştı. "Muhafazakâr"ların temsilcisi olarak gösterilen "Vatikan'ın teorisyeni", "Papa 2. Jean Paul'un gölgesi" Josef Ratzinger'in kazanması, "hurafeciliğin" işbaşına geldiği anlamına geliyor. Bilimsel gelişmelere karşı çıkan, Katolik dünyasında reformların yapılmasına ayak direyen, doğum kontrolü, kürtaj ve kadınlara eşitlik gibi temel değerlerde hâlâ gerici değerlerde ayak direyen Ratzinger'in seçilmesi, Katolik dünyasında "Muhafazakâr dinciliğin" önümüzdeki dönemde gündemde kalacağı, bu cephede radikalleşme ve ayrışmanın olacağı anlamına geliyor. Alman Ratzinger'in bunlarla da kalmayarak, yine bir Alman olan Albert Einstein'in "Görelilik Kuramı"na karşı da savaş başlatması, hem de bu teorinin 100. yılında, bilime ne kadar düşman olduğunu gösterme bakımından ibret verici. Ratzinger'in Evrim Teorisi'ne de karşı olduğu biliniyor. Radikal Katoliklik mi? ABD'den başlamak üzere, bütün dünyada Ortaçağın din değerlerinin hakim kılınmaya çalışıldığı günümüzde, Papa 16. Benedikt olarak da tanınan Josef Ratzinger'in seçilmesi 'ihtiyaca' uygun düşüyor gibi görünüyor. Avrupa'da son birkaç yıldır halk arasında dinin etkisinin azaldığı, dine dönüşün yeniden teşvik edilmesi gerektiği yönünde sık sık görüşler dile getiriliyor. Örneğin, Avrupa'nın en büyük ülkesi olan Almanya'da son birkaç yıldır kiliselerden kopuş hızla yükseliyor. Boş geçen kiliselerin satışa çıkarıldığı bile gazetelerde yer aldı. Almanya ve Avrupa düzleminden Ratzinger'in seçilmesi değerlendirildiğinde, "hızla yok olan dini değerlerin yeniden yükseltilmesi" için çalışacağı, bunun merkez üssünün ise Almanya olacağı söylenebilir. Hepimiz Papa'yız! Alman halkı içerisinde bile istenmeyen Ratzinger'in Katolik dünyasının başkomutanı" yapılması üzerine, medya ve siyaset dünyası parlatma operasyonuna başladı. En çarpıcı tepkiyi ise daha önce dinciliği geliştirmek üzere ucuza İncil dağıtan, "en çok satan" Bild gazetesinden geldi. Bild, bir Alman'ın Papa olmasını şu şekilde verdi: "Bizim Josef Ratzinger 16. Benedikt oldu. HEPİMİZ PAPA'yız!" Papa seçimleri öncesinde yapılan anketlerde Almanların üçte birinden fazlası Muhafazakâr Ratzinger'in papa seçilmesine karşıydı. Sadece yüzde 29'u destek veriyordu. Geçmişte de reformcu din adamlarıyla çatışmaya giren Ratzinger'in katı tutumu 1966'da eğitim verdiği Tübingen Üniversitesi'nden öğrenciler tarafından protesto edilmiş, bunun üzerine üniversiteyi terk ederek Regensburg'a gitmek zorunda kalmıştı

Latin Amerika rahatsız Öte yandan, Latin Amerika, 16. Benedikt'e tepki göstermekten gecikmedi. Brezilya Papazlar Konferansı Başkan Yardımcısı Antonio Celso de Queiroz, "Avrupa, hep diğer kıtaların yeterince kalkınmadığını düşünüyor. Bundan ötürü bir Avrupalı'nın seçilmesi bizim için sürpriz olmadı" diyor ve ekliyor "Ratzinger'in birinci hedefi Avrupa'yı yeniden Hıristiyanlaştırmak olacak." Ratzinger'in, Latin Afrika'da sosyal hareketin bir parçası olan kiliseleri hizaya getirmeye çalışacağı, sosyal hareketten koparacağı, kıta çapında sosyal sorunlardan bağımsız bir dinciliği geliştireceği ileri sürülüyor. Papa 2. Jean Paul'un Nikaragua'ya yaptığı gezi sırasında, direnişçi Sandinistler'in safında yer alan papazları aşağılamasının arkasında Ratzinger'in olduğu biliniyor.


Hitler ordusundan Papalık koltuğuna
  • 1927'de Almanya'nın Avusturya sınırında bulunan Marktl'da doğdu. Çocukluktan beri hayali kardinal olmaktı.
  • 1943'te henüz 16 yaşında iken Hitler ordusunda hava kuvvetlerinde yardımcılık yaptı.
  • 1946'da Freising Felsefe-Teoloji Yüksek Okulu'na başladı, sonra Münih Üniversitesi'nde aynı bölüme devam etti.
  • 1951'de papaz oldu.
  • 1953'de Doktor Teolog unvanını aldı.
  • 1959'da Bonn Üniversitesi'nde Teoloji Bölümünde Doğmatik profesörü oldu.
  • 1962'de Köln'lü Kardinal Frings ile birlikte Vatikan Konsili'nin bilirkişisi oldu.
  • 1963'de Münster, 1966'da Tübingen, 1969'da Regensburg üniversitelerinde ders vermeye devam etti.
  • 1977'de 50 yaşında iken Münih Başpsikopozu oldu ve kardinal seçildi.
  • 1981'de Papalık İncil Komisyonu Başkanlığı'na atandı. Bu tarihten sonra Ratzinger, Katolik kilisesinde Papa'dan sonra en önemli adam oldu.


    'Türkiye'nin AB üyeliği hata olur' Papa 16. Benedict, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasının, kültürel farklılıklardan ve tarihi tezatlıklardan dolayı, büyük bir hata olacağını" savunuyor. Papa, "Türkiye'nin tarih boyunca, Avrupa'ya kıyasla, başka bir kıtayı temsil ettiğini iddia etmişti. Ratzinger, Türkiye'nin, Arap ülkeleriyle, kültürel bir kıta oluşturmasının daha isabetli olacağını, AB yetkililerinin, Ankara'yla ilişkileri, yakın ve dostane ilişkilerle, sınırlı tutmalarını talep etmişti. Ratzinger, 2004'te "Avrupa coğrafi değil, kültürel bir kıtadır ve Türkiye tarih boyunca, Avrupa'nın tersi bir başka kıtayı temsil etmiştir" demişti.

  • ÖNCEKİ HABER

    Evrenin en erken hali

    SONRAKİ HABER

    Suikastın arkasında ABD var

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...