17 Nisan 2005 21:00

KKTC sandık başındaydı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde halk, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başındaydı. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'e kadar sürdü.

Paylaş
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde halk, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başındaydı. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'e kadar sürdü. Seçimde üçü bağımsız dokuz aday yarıştı. Cumhurbaşkanlığına Mehmet Ali Talat (Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı ve Başbakan), Arif Salih Kırdağ (Bağımsız), Zeki Beşiktepeli (Bağımsız), Nuri Çevikel (Yeni Parti Genel Başkanı), Zehra Cengiz (Kıbrıs Sosyalist Partisi adayı), Derviş Eroğlu (Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı), Ayhan Kaymak (Bağımsız), Mustafa Arabacıoğlu (Demokrat Parti Genel Sekreteri), Hüseyin Angolemli (Toplumcu Kurtuluş Partisi Genel Başkanı) aday oldu. Seçim sonuçları saat 19.00'dan itibaren açıklanmaya başlandı.

Denktaş ve Talat Seçim için oy kullanan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeminine sadık çıkmayacak birinin seçilmesi durumunda, o kişiyi seçenlerin tarih, Türk milleti ve insanlık tarafından affedilmeyeceklerini söyledi. Denktaş, uzlaşmacı olmak ya da AB'ye girmek gibi nedenlerle egemenlik ve bağımsızlık kavramlarından vazgeçilmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, "O takdirde başımıza gelenler müstahak olacaktır" diye konuştu. KKTC Başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, "seçimlerin, getireceği sonuç ve içinde yaşanan koşullar bakımından son derece önemli bir dönemi işaret ettiğini" söyledi. Talat, cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu Girne'deki 19 Mayıs Türk Maarif Koleji'nde 84 nolu sandıkta kullandı. Talat, oy kullanmaya geldiğinde, oyunu kullanmak üzere bekleyen vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Talat vatandaşlarla el sıkıştıktan sonra oyunu kullandı. Gençler, Başbakan Talat ve eşi Oya Talat'a üzerinde "gençlik ve barış fidanı" yazılı iki zeytin fidanı hediye etti. Sonucun Kıbrıs Türk halkına, Kıbrıs Rum halkına ve bölgeye yararlı olacağını düşündüğünü ifade eden Talat, "Türkiye'nin içinde bulunduğu ve büyük uğraş verdiği AB sürecine katkısı olacağını da düşünüyorum. AB'de istikrarın ve güvenin daha büyük bir boyutta sağlanmasına katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi.

İkinci seçim Maronitler'de KKTC'de yaşayan azınlıklardan Maronitler de, 1974 Barış Harekatı'nın ardından ilk kez sandık başına giderek, yerel yöneticilerini seçti. Maronitlerin yoğun olarak yaşadığı Koruçam köyünde bir muhtar ve dört aza seçimi için sandık kuruldu. Toplam 112 seçmenin bulunduğu köyde seçimler, KKTC genelinin aksine Yüksek Seçim Kurulu kontrolünde değil, Dışişleri Bakanlığı gözetiminde yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Unutulmaz müzik efsanesi: Beatles

SONRAKİ HABER

Yunanistan'dan 'bayrak' özürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...