17 Nisan 2005 21:00

Haksızlığın rakamları ortada!

Kâr oranlarının azalması ya da skandalları gerekçe göstererek işçilerin ücretlerini yüzde 3'ü bile bulmayan oranlarda artıran şirketler, sıra yönetim kurulu başkanlarına gelince 'bonkörleşiyor'.

Paylaş
ABD'de yöneticiler ile işçilerin arasında ücret farklarının son yıllarda daha fazla derinleştiği bildirildi. Kâr oranları ve hisse senedi değerlerinin düşmesine ve şirketlerde bir dizi skandalların yaşanması gibi gerekçelerle işçilerin ücretlerini artırmaya yanaşmayan şirketler, yönetim kurulu başkanlarının (CEO) ücretlerini en az iki katına çıkarıyor. İşçi Sendikaları Konfederasyonu AFL-CIO tarafından yapılan bir açıklama CEO'ların maaşlarının, işçi ailelerinin emeklilik tazminatlarının ödenmemesi pahasına artırıldığını ortaya koydu. Yönetici Ücret Araştırması adlı çalışmayı yürüten AFL-CIO'nun Mali Sekreteri, "İşçiler, ağızları açık bırakan yönetici ücretlerini öğrendiklerinde haklı olarak öfkeleniyorlar. CEO ücretlerindeki artışı frenlenmenin zamanı geldi" diye konuştu. Konfederasyonun bu çalışmayı yapmasının sebebi de haksız ücret artışlarının önüne geçilmesini gündeme getirmek.

Adaletsiz artış Araştırmaya göre 2004 yılında CEO'ların maaşları yüzde 12 oranında artarken orta dereceli bir işçi maaşı sadece yüzde 3.6 oranında arttı. 2004 yılında büyük bir şirketin CEO'su 9.84 milyon dolar aldı. Business Week adlı dergi de AFL-CIO'nun araştırma sonuçlarını destekleyen bir haber yayınladı. Dergi 55 şirketin yıllık CEO ödemelerini haber yaparken CEO ücretlerindeki ortalama artışın 11.3 olduğunu yazdı. Business Week, ülkenin 40 şirketinin CEO'sunun 20 milyar dolarla öne geçtiğini yazarken, "CEO'ların hak ettiklerinden fazla ücret aldıklarına dikkat çekti. Araştırmada şirketlerin gerçek ortaklık yerine stok opsiyonunu kullanarak CEO'ların paylarını artırdığı belirtildi. Birçok şirkette bu uygulama devam ediyor.


Uçurum artıyor
  • CEO gelirleri işçilerin 1990'daki ücretinin 85, 1996'daki ücretlerinin 209, ve sonraki yılların ise 326 katı arttı.
  • İstatistik Bürosu'na göre, 1999 yılında CEO'ya ödenen ücret, ortalama bir işçiye ödenen ücretin 419 katı.
  • 2002 yılında 1'e 282 olan ücret farkı sonraki yıllarda 1'e 300 olarak artış gösterdi.
  • 1990'dan 2003 yılına kadar CEO ücretlerindeki artış yüzde 313 arttı.
  • Aynı süreçte ortalama bir işçi ücreti yüzde 49 artarken enflasyon yüzde 41 artış gösterdi.
  • Coca-Cola, enerji devi Dynegy ve iletişim şirketi Sprint, CEO gelirleri ve işten ayrılma tazminatlarında yaşanan adaletsizlikler nedeniyle hedef şirketler arasında.


    Wal-Mart'ın sendika düşmanlığına bir kanıt daha Çalışanlarına verdiği düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları ile tanınan alışveriş mağazaları tekeli Wal-Mart'ın sendika düşmanlığı kanıtlandı. Şubat ayında Kanada'nın Quebec kasabasındaki mağazasında, Birleşik Gıda İşçileri (UFW) sendikasının örgütlenmesi üzerine zarar ettiği gerekçesiyle kapatan Wal-Mart'ın asıl hedefinin sendikalaşmanın önüne geçmek olduğu ortaya çıkarıldı. Quebec'teki mağazanın kapanacağına ilişkin önceden hiçbir belirti verilmediğini söyleyen UFW Sözcüsü Michael Forman, kısa bir süre öncesine kadar şirketin zarar ettiği ile ilgili bir durumun olmadığını da kaydetti. Forman, Wal-Mart'ın sendikalara yönelik baltalama çalışmalarının şirketin iç yazışmalarında bulunduğunu da söyledi. Şirket yöneticileri için hazırlanan 'nasıl sendikasız kalınır' adlı bir dosyada sendikalardan 'sadece kendi varlıklarını güçlendirmek için gelecek olan ve işçileri hiç umursamayacak şeyler' olarak bahsediliyor. ABD'li tekelin "sendikal korkusuna" karşı zarar bahanesini uydurduğunu söyleyen Forman, "Wal-Mart'ın dünya çapındaki bütün mağazalarında asli korkusu aynı; Örgütlü işçiler. Şirket çalışanlarının bilinçlenmesinden ve insani düzeyde yaşamalarından hiç olmadığı kadar çok korkuyor" dedi. Forman'ın bu açıklamalarının üzerine şirket yöneticiler, sendikal faaliyeteleri engellemek gibi bir çalışmalarının olmadığını ve Quebec'deki mağazanın 'zarar' dolayısıyla kapatıldığını yinelediler. Wal-Mart'da işçilerin örgütlenmesine karşı 3 binin üzerinde vaka bulunuyor. Bunlardan en yakını 2000 yılında şirketin Teksas'taki mağazasında oldu. Şirketin Teksas Şubesi'ndeki 11 işçi sendikaya katılıcakalarını açıklamalarının üzerine işlerinden edildiler. ABD'li tekelin uygulamalarının ABD yasalarının yanı sıra Kanada anayasasına da aykırı olduğu söylendi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Ekvador halkı OHAL'i püskürttü

    SONRAKİ HABER

    ABD'nin kışkırtma operasyonu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...