17 Nisan 2005 21:00

Ekvador halkı OHAL'i püskürttü

Ekvador halkının kararlı tutumu üzerine Devlet Başkanı Lucio Gutierrez henüz 24 saat bile dolmadan ilan ettiği OHAL'i kaldırdığını açıkladı. OHAL kararını sokaklarda protesto eden binlerce Ekvadorlu Gutierrez'in istifasını isterken gelişmeler ABD'yi rahatsız ediyor.

Paylaş
Ekvador halkı, Devlet Başkanı Lucio Gutierrez tarafından ilan edilen olağanüstü hali saatler sonra püskürttü. OHAL'e karşı sokaklara dökülen binlerce Ekvadorlu, Devlet Başkanı'nın istifasını talep etti. Artan protesto gösterileri üzerine Devlet Başkanı Gutierrez, henüz 24 saat bile dolmadan OHAL'in kaldırıldığını açıklamak zorunda kaldı. Gutierrez, televizyon ve radyoda yayımlanan konuşmasında, bakanlar, danışmanlar ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden sonra ülkede durumun normale döndüğünü ve bu uygulamanın kaldırıldığını belirtti. Lucio istifa! "Lucio İstifa"ve "Demokrasiye evet, diktatörlüğe hayır" sloganları atan binlerce kişi, kornalarla da Devlet Başkanı'nı protesto etti. Halk, Devlet Başkanı'nın protesto hakkını bile ellerinden almasının kabul edilemez olduğunu söylerken Teresa Arteaga adlı eylemci "Bizim istediğimiz onun ohali kaldırıp başka bir ülkeye gitmesi" diye konuştu. 40 yaşlarındaki Roberto Freire ise, "Başkan delirmiş olmalı. Bizim protesto etmemizi bile istemiyor. Ohal ilan etmesi inanılmaz bir şey" diye konuştu. Bu gösterilerin ardından Başkan Gutierrez konuşmasında, "Çok ağırdan da olsa, ülkeye sukünet tekrardan dönüyor" dedi. Gutierrez önceki gün, birkaç gündür süren ve istifasını talep eden grev ile gösterilerin ardından sarsılan iktidarını korumak için başkent Quito ve yakınlarındaki Pichincha bölgesinde olağanüstü hal ilan etmiş ve Yüksek Mahkeme'yi de feshettiğini açıklamıştı. Fakat devlet güçlerine gösterilere karşı aşırı yetkiler tanıyan olağanüstü hal, eylemlerin hızını kesememişti.

Ordu desteğini çekti Bu arada Devlet Başkanı, ordunun üst düzey yetkililerinin desteğini de arkasına aldığını söylerken General Aguas, olağanüstü hal durumunu doğru bulmadığını ve Gutierrez'le işbirliği yapmayacağını açıkladı. Eski bir ordu generali olan Demokratik Sol partisinin lideri ve Quito belediye başkanı Paco Moncayo da "Ülkemiz diktatörlük altında eziliyor ve olağanüstü hal da bunun en açık göstergesi oldu. Başkan Gutierrez ülkeyi askeri cunta ile yönetiyor ve tüm insan haklarını hiçe sayıyor. Mantığı sadece öldürmüye veya öldürülme korkusu üzerine kurulu. 'Bana saldırırsanız, karşılığını alırsınız' şeklinde düşünmekten kurtulamıyor" dedi.


ABD durumdan endişeli Ekvador'daki demokratik muhalefet ABD'yi tedirgin etti. Ülkedeki Gutierrez karşıtı gösterilerin ABD, BM ve bazı Avrupa ülkelerini kaygılandırdığı belirtilirken, Beyaz Saray'ın Ekvador masası şefi Michael Shifter "Ülkede olanlar hiç de iç açıcı değil. Çünkü protestocular sadece başkan Gutierrez ve kabinesini değil, ülkedeki tüm politik sistemi red ediyorlar ve tasfiyesini istiyorlar. Gutierrez sadece geçici bir kriz, fakat yarattığı memnuniyetsizlik uzun süre devam edeceğe benziyor. Başkan, koltuğunun altını kazmakla kalmadı, bir de içini her an patlamaya hazır bomba ile doldurdu" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar kahvesi Ruj

SONRAKİ HABER

Haksızlığın rakamları ortada!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa