15 Nisan 2005 21:00

Newroz heyecanıyla 1 Mayıs'a!

Diyarbakır, Elazığ ve Tunceli'de 1 Mayıs hazırlıkları Newroz heyecanıyla sürdürülüyor.

Paylaş
Diyarbakır, Elazığ ve Tunceli'de 1 Mayıs hazırlıkları Newroz heyecanıyla sürdürülüyor. Diyarbakır'da şovenizme, ırkçılığa, savaşa ve sömürüye karşı "Demokratik bir Türkiye için savaşa geçit vermeyeceğiz" şiarıyla kutlanacak olan 1 Mayıs için önümüzdeki hafta miting başvurusu yapılacak. Dağkapı Meydanı'nda yapılması planlanan mitingde barış ve kardeşliğin yanısıra işsizlik ile ilgili talepler öne çıkarılacak. Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü, Eğitim Sen Şube Başkanı İhsan Babaoğlu, özellikle bayrak provokasyonuyla yükselen şovenist dalganın linç girişimlerine varması, bölgedeki operasyonların yayılması ve çatışma ortamının genişlemesine karşı, 1 Mayıs'ın Diyarbakır'da halkların kardeşliği temelinde ve kitlesel bir şekilde kutlanmasının önemine dikkat çekti. Babaoğlu, "Her ne kadar 1 Mayıs salt işçi bayramı olarak algılansa da biz bu yıl özellikle bölgede ve Diyarbakır'daki işsizlik ile ilgili talepleri öne çıkaracağız. Gençliğin, özellikle üniversite gençliğinin katılımını, kadınların ve işsiz yığınların katılımını hedefliyoruz" dedi.

Birlik önem kazandı Tunceli'de Miting Tertip Komitesi Başkanı, Yapı-Yol Sen Tunceli Temsilcisi Kenan Korkmaz, "1 Mayıs'ı sadece çalışanların değil, bu ülkede ezilen herkesin bayramı olarak değerlendiriyoruz" dedi. Başbakan'ın "Kürt sorunu yoktur" yaklaşımına ve Trabzon'da yaşanan olaylara dikkat çeken Kenan Korkmaz, "Bu yıl ki 1 Mayıs'a oldukça yoğun baskı ve saldırılar altında gidiyoruz. Bunlara karşı birleşmekten başka çaremiz yok. Gücümüz birliğimizdir. 1 Mayıs'ta halkların kardeşliği mesajını vermek istiyoruz. Kürt ve Türk emekçisinin, sağcı solcu diye bir sorunlarının olmadığını, emek hareketi içinde böyle bir sorun olmadığını göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Provokasyona yanıt olmalı Elazığ'da sendikalar ve siyasi partilerin, 1 Mayıs'a yönelik çalışmaları başladı. Bu yıl yine İstasyon Meydanı'nda kutlanması planlanan 1 Mayıs'ta demokratik talepler yükseltilecek. Sendikalar, "Bayrak kriziyle halkların karşı karşıya getirilmesine karşı en güzel cevabın, 1 Mayıs alanlarında verileceğini" söylediler.

Demokrasi Platformu toplandı Adıyaman Demokrasi Platformu işçi sınıfının birlik ve dayanışma günü 1 Mayıs için ilk toplantısını yaptı. Toplantıda, 1 Mayıs kutlamasına kitlesel katılım sağlanması için neler yapılabileceği tartışıldı. Platform önümüzdeki hafta içerisinde yapacağı toplantıdan sonra valiliğe resmi başvuruda bulunacak.

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da ortak kutlama

SONRAKİ HABER

Taşeron firmalar hak tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa