15 Nisan 2005 21:00

Çalışanları değil IMF'yi dinledi

Gelir İdaresi Yasa Tasarısı, Meclis'in iki günlük mesaisi sonucunda yasalaştı. AKP ve Meclis halkını değil IMF'yi dinlediğini gösterdi.

Paylaş
Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nı iki günlük mesaisi ile yasalaştıran Meclis, IMF'nin bir isteğini daha yerine getirmiş oldu. CHP'nin de engellememe yönündeki kararı sonucu, birçok maddesi sadece okunup okunup oylanan tasarının görüşülmesine tümüyle katılan milletvekili sayısı 50'yi bile bulmadı. Kuliste ya da odalarında hazır kuvvet bekletilen milletvekilleri sadece kritik oylamada, telefon uyarıları ile oy kullanıp gittiler. İşkolunda örgütlü BES ve Türk Büro Sen'in eylemleri ve iş bırakmalarına rağmen tasarı Çarşamba geceye, Perşembe ise akşam saatlerine kadar süren görüşmelerin sonunda kabul edildi. CHP'nin engellememe kararı tasarının görüşülmesini hızlandırdı. CHP'den Mehmet Akif Hamzaçebi, Mehmet Sağ, Kemal Kılıçdaroğlu ve birkaç milletvekili dışında kimse söz almadı. CHP'lilerin üzerinde konuştuğu madde sayısı da sınırlı oldu. Geçicilerle 44 maddelik tasarının ilk gün 12 maddesi geçerken, önceki gün 22 maddesi kabul edildi. AKP'den DYP'ye geçen Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan tek başına muhalefet etmeye çalıştı. 70 milyonu ilgilendiren tasarıya karşı KESK ve Kamu Sen'e bağlı sendikaların iş bıraktıklarını, geniş bir kesimin tepki gösterdiğini belirten Kandoğan, "Tasarı, AKP'li 30'a yakın milletvekili tarafından izleniyor. Boş koltuklardan rahatsız oluyorum" diye katılımın azlığını eleştirdi. CHP'li Mehmet Yıldırım ise "Devletin her kuruşunu korumaya çalışan memurlara karşı çok cimri davranılıyor. Tefeciye gösterilen cömertlik, maliye çalışanlarına da gösterilmelidir" dedi.

Çalışana ikramiyeyi çok gördüler Gelir İdaresi Yasası'nda AKP çalışanlara ikramiyeyi çok gördü. CHP'liler, Personel Rejimi Yasası çıkana kadar çalışanlara dört maaş tutarında ikramiye verilmesi yönünde önerge verdiler. Ancak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da muhalefeti ile önerge reddedildi. Maliye Bakanlığı'nın merkez teşkilatından 5 bin 138, taşra teşkilatından ise 63 bin 74 kadronun iptalini öngören yasa ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın merkez teşkilatına 3 bin 786, taşra teşkilatına ise 55 bin 680 kadro ihdas ediliyor. Yasadaki "kadro ve görev unvanları değişen, kaldırılan veya gerekli şartları taşımayanlar, kazanılmış hak, aylık ve dereceleri dikkate alınarak en geç bir yıl içinde durumlarına uygun kadrolara atanacaklar" ifadesi ise çalışanları tedirgin ediyor. Yasada, AKP'lilerin önergesi ile yapılan bir değişiklik ile vergi dairesi müdür yardımcısı kadrosu 895'ten bin 105'e, şef kadrosu da 3 bin 555'ten 4 bin 555'e yükseltildi. Böylece taşra teşkilatı kadrosu 55 bin 470'ten 56 bin 680'e ulaştı. Bir başka önerge ile de Gelir İdaresi Başkanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev alacak orta ve üst düzey yöneticilerin maaşlarında iyileştirme yapacak biçimde emsal alınacakları devlet memurları yeniden belirlendi.

Hükümete ve bakana geniş yetki Vergi denetmenlerine bir defaya mahsus olmak üzere ilave bir derece verilmesinin de kabul edildiği yasa, Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatı, doğrudan merkeze bağlı vergi dairesi başkanlıkları ile, başkanlık olmayan yerlerde kurulacak vergi dairesi müdürlüklerinden oluşmasını düzenledi. Vergi dairesi başkanlık ve müdürlüklerinin kuruluş yerleri ve sayıları ile bunlara ilişkin değişiklikleri Bakanlar Kurulu belirleyecek. Mükelleflerin hangi vergi dairesi başkanlığına veya müdürlüğüne bağlanacağın da Maliye Bakanı belirleyecek.

ÖNCEKİ HABER

Prag'da siyasi kriz

SONRAKİ HABER

Kaya'nın dokunulmazlığının
   kaldırılması için fezleke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...