13 Nisan 2005 21:00

Başbakan nihayet!..

Linç olaylarının ardından kışkırtıcı açıklamalar yapan Başbakan Erdoğan, dün nihayet "sağduyu çağrısı" yaptı. Erdoğan, "Provokasyona gelmeyelim" dedi.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir süren linç saldırılarına karşı dün nihayet sessizliğini bozdu. Başbakan'dan oldukça geç yapılmış bir "sağduyu" çağrısı geldi. Erdoğan, halkın soğukkanlı davranmasını ve oyuna gelmemesini istedi. Başbakan Erdoğan, dün AKP grubunda yaptığı konuşmayı Mersin, Trabzon ve Sakarya'da yaşanan linç olaylarına ayırdı. Başbakan, önceki gün Norveç'teki tehditvari tutumundan vazgeçerek ilk defa sağduyu çağrısında bulundu. Olayların Türkiye'nin önünü kesmeye yönelik hedefler olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Halkımdan ricam bu tip teşebbüslere izin vermemeleridir. Milli olmanın bilinci içinde davranmak durumundalar" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan mesajları şöyleydi: "Aşiretlere özgü dar asabiyet içine girmeyin. Farklılıklar potansiyel suç değildir. Sokaklarda tutuşturulmaya çalışılan yangın sönüp gitmeye mahkûmdur. Olayların iki tarafına da yakın durmayacağız." Erdoğan, Türkiye'nin güven ve istikrar içinde büyüdüğüne de dikkat çekti ve "Bu ülke ne zaman gücünü toplasa birileri ne yazık ki bundan rahatsız oluyor. Bugün de rahatsız olanlara baktığınızda aynı adresleri görürsünüz" dedi. Başbakan, ülke ve millet olarak bu kez bu tip oyunlara gelinmeyeceğini vurgulayarak, Türkiye'nin demokrasiyle kucaklaşarak yoluna devam ettiğini söyledi. Başbakan ayrıca tüm halkı Türkiye'ye sahip çıkmaya da çağırdı. Hükümet olarak kendilerine gelen her türlü eleştiri ve uyarıyı dikkate aldıklarını savunan Erdoğan, "Ülkemizin geleceğini anarşiden medet umanlara da, üç-beş kendini bilmeze de bırakmayacağız. Güvenlik güçlerimizin bu türden olaylarla mücadelede, olması gerektiği gibi hareket etmesi için gerekli çalışmalar ilgili kurumlarımız tarafından yürütülmektedir" şeklinde konuştu.

Sezer de çağrı yaptı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de, Mersin'de başlayıp Trabzon ve Adapazarı'na uzanan olaylarla ilgili olarak 'kışkırtmalara kapılmayın' mesajı verdi. Sezer, "Bu tip olayların belirli yönlere çekilmesini isteyen iç ve dış çevrelere karşı ortak duyarlılığımızı korumalı ve kışkırtmamalıyız. Hiçbir güç ulusal beraberliğimizi bozamaz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Şiirin vicdanı evrenseldir'

SONRAKİ HABER

İşgalciler yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...