13 Nisan 2005 21:00

'Namus cinayetinde' soru işaretleri

Hamas'ın Filistinli bir kadını 'uygunsuz davranışlarda bulunduğu' gerekçesiyle öldürdüğü ortaya çıktı. Öldürülen kadının nişanlısının ailesi ise, cinayetin El Fetih'i suçlama amacı taşıdığı görüşünde.

Paylaş
Filistinli örgüt Hamas'a bağlı militanlar, nişanlısıyla gezmeye giden Filistinli bir kadını "uygunsuz davranışta bulunduğu" gerekçesiyle katletti. Nişanlı çiftin gezdiği minibüsü durduran Hamas militanları, önce Yusra Azzami adlı kadının nişanlısı Ziad Zaranda'yı ve sonra kardeşi Rami'yi öldüresiye dövdü. Yusra'nın kızkardeşi, Rami'nin nişanlısı Magdalen araçtan kaçtı. Genç çiftlerin önümüzdeki cuma günü düğün töreni yapmayı planladıkları bildirildi.

Çelişkili demeçler Hamas militanları, çiftlerin "uygunsuz davranışta bulunduğu" şüphesi nedeniyle kadının öldürüldüğünü kabul etti. Bu insanlık dışı olayın Hamas'a yerel seçimlerde 'pahalıya patlayacağı' yorumu yapılıyor. Ancak bu cinayetin başka bir yönüne de dikkat çekiliyor. Eski bir Hamas üyesi olan Yusra'nın nişanlısının El Fetih üyesi olduğu ve cinayette bunun etkili olabileceği bildirildi. Yusra'nın cenazesinden önce Hamas ve El Fetih üyelerinin birbirlerine ateş açmaları tansiyonu yükseltti. Hamas üst yönetimi ise, kadının "Hamas şehitlerinden biri olduğu" açıklamasında bulundu. Yönetim, cinayetin bir hata olduğunu belirterek, suçluların cezalandırılacağını duyurdu.

El Fetih hedef Genç çiftin aileleri, çocuklarının olay günü düğün için alışverişe çıktıklarını belirtti. Alışverişin ardından deniz kıyısına giderek yemek yiyen genç çift, daha sonra araçlarına binerek eve doğru hareket etti. İzlendiklerini fark etmelerinden kısa bir süre sonra araçları durduruldu. Ziad Zaranda, 5 silahlı adamın kendilerine ateş açmaya başladığını anlattı. Zaranda ailesi ise olayın 'namus cinayeti' olmadığı görüşünde. Gençlerin yolunu kesen çalıntı araçlardan birinin üstünde Filistin Yönetimi simgelerinin bulunduğunu belirten aile, bu olayın 'El Fetih'in Gazze'de kaos yarattığı imajını doğurmak için planlandığını' söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Japonya meydan okuyor

SONRAKİ HABER

Kerkük'te 12 Irak askeri öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...