13 Nisan 2005 21:00

Japonya meydan okuyor

Japon-Çin ilişkileri hizla geriliyor. Japonya son olarak, Dogu Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir bölgede doğalgaz arama hakkını ihaleye çıkaracağını duyurdu.

Paylaş
Çin kentlerindeki Japonya karşıtı protestoların yankısı sürerken, Tokyo hükümeti, Pekin'i kızdıracak yeni bir adım attı. Japonya, Doğu Çin Denizi'nin tartışmalı bir bölgesinde doğalgaz arama hakkını özel şirketlere satmak için girişimlerde bulunuyor. Dünyanın ikinci ve üçüncü büyük petrol tüketicileri olan Japonya ve Çin, söz konusu bölge üzerinde hak iddia ediyor.

Çin'e misilleme Çin yönetimi, bölgede doğalgaz arama çalışmalarına daha önce başlamıştı. Japon hükümeti bunun üzerine 1 Nisan'da bir açıklama yaparak, çalışmaların durdurulması için bir hafta süre tanımıştı. Bu sürenin tamamlanmasından sonra, Japonya'nın bölgedeki gaz arama haklarını ihaleye çıkardığı duyuruldu. Japonya Ticaret Bakanlığı'ndan Junichi Uchikawa, 2-3 ay içinde arama onayı vereceklerini belirtti, ancak onay için hangi şirketlerin başvurduğunu açıklamadı.

Tartışmalı kitap Tokyo ile Pekin arasındaki ilişkiler, Japonya'da müfredata dahil edilen yeni bir tarih kitabı nedeniyle dibe vurmuştu. Söz konusu kitapta, Japon İmparatorluğu'nun 1930'larda Asya'da işlediği savaş suçları 'önemsiz' gösteriliyor. Bu arada Çin Başbakanı Wen Jiabao, "Japonya, savaş suçlarıyla yüzleşmelidir" diyerek, Japonya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne daimi üye olmasına karşı çıktıklarını belirtti. Jiabao, "Sadece tarihe saygı duyan, geçmiş sorumluluklarını kabul eden ve halkların güvenini kazanan bir ülke uluslararası alanda daha büyük sorumluluklar üstlenebilir" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Telgraflar kanit oldu

SONRAKİ HABER

'Namus cinayetinde' soru işaretleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...