10 Nisan 2005 21:00

Aydınlardan çağrı

Bayrağa saldırıya tepkilerin ''ırkçı-milliyetçi bir düzleme kaydığı, bayrağa saygı duygusunun istismar edilerek kitlesel histeriye dönüştürüldüğü''ne dikkat çeken aydınlar, ülkeyi çatışma ortamına sürükleyen kışkırtmalara karşı yetkilileri göreve çağırdılar.

Paylaş
Aralarında 60 akademisyenin bulunduğu 200 aydın, ortak bir bildiri yayınlayarak, Mersin'deki bayrak provakasyonun ardından yaratılan toplumsal gerginliğe karşı ortak bir bildiri yayınladı. DİSK, KESK ve Hak-İş genel başkanları, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Vakfı, Türk Tabipler Birliği ile aralarında Çetin Altan, Adalet Ağaoğlu, Murathan Mungan, Latife Tekin, Oya Baydar, Can Dündar, Mehmet Ali Birand, Zülfü Livaneli, Zeynep Göğüş, Hikmet Çetinkaya, Derya Sazak, İbrahim Betil, Tarhan Erdem, Ahmet İsvan, Gürer Aykal ve Mehmet Aksoy'un da bulunduğu gazeteci, yazar, siyasetçi, sanatçı ve akademisyenler, ortak bir bildiri yayınladı. Mersin'deki bayrak krizinin ardından Trabzon'da yaşanan olaylara kadar varan toplumsal gerginlik ortamından duyulan endişenin dile getirildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi: ''Kışkırtmalar, ülkeyi çatışma ortamına sürüklüyor. Yetkilileri, kışkırtmalara karşı göreve davet ediyoruz. Ülkemizde demokrasi, sivilleşme ve barış sürecinin, son günlerdeki gelişmelerle engellenmek istendiğini görüyor, yeniden şiddet ve çatışma ortamına dönüleceği kaygısını taşıyoruz.''

'Bayrağa saygı' istismarı Bildiride, bayrağa saldırıya tepkilerin ''ırkçı-milliyetçi bir düzleme kaydığı, bayrağa saygı duygusunun istismar edilerek kitlesel histeriye dönüştürüldüğü''ne dikkat çekildi. Bu olayda ''Saldırganların değil, saldırıya uğrayanların gözaltına alındığına'' dikkat çekilen bildiride, ''Bazı yazarlara ve kitaplara karşı saldırıların ve yasaklamaların Nazi dönemi uygulamalarını hatırlattığı'' belirtildi. Önümüzdeki günlerdeki kimi siyasal gelişmelerin bu kaygı verici ortamı daha da artırabileceğine işaret edilen bildiride, ''Barışçı ve yatıştırıcı politikaların taviz değil, aklın ve sağduyunun gereği olduğuna inanıyoruz'' denildi. Bildiride, ''şoven-milliyetçi kışkırtmaların ülke barışı için tehlike yarattığı'' vurgulanarak, ''Ayrımcı, yasakçı, statükocu ve çatışmacı zihniyetin, ülkemize egemen olmasına razı değiliz. Ülkenin geleceğine karar vermeye yetkili tüm devlet kurumlarını ve dar siyasal çıkar hesaplarıyla ortamı gerginleştirmeyi ve kitleleri kışkırtmayı sürdüren çevreleri uyarıyor, sağduyuya davet ediyoruz'' ifadesine yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Hani zarar ediyordu

SONRAKİ HABER

2. LİNÇ GİRİŞİMİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa