08 Mart 2011 11:17

Mısır’da yeni hedef: İşkence üsleri

Mısır’da, İssam Şeref önderliğinde yeni kurulan hükümet yemin ederek göreve başladı, ancak  halk hala sokaklarda. İskenderiye ve Kahire’de  halk ülkedeki faili meçhullerden sorumlu tuttuğu Devlet Güvenlik Teşkilatı’na ait binaları bastı.6 YENİ BAKANMısır’da, İssam Şeref önderliğinde yeni kur

Mısır’da yeni hedef: İşkence üsleri
Paylaş

Mısır’da, İssam Şeref önderliğinde yeni kurulan hükümet yemin ederek göreve başladı, ancak  halk hala sokaklarda. İskenderiye ve Kahire’de  halk ülkedeki faili meçhullerden sorumlu tuttuğu Devlet Güvenlik Teşkilatı’na ait binaları bastı.

6 YENİ BAKAN

Mısır’da, İssam Şeref önderliğinde yeni kurulan hükümet yemin ederek göreve başladı. Devlet televizyonundaki görüntülerde, yeni kabinenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi huzurunda yemin ettiği görüldü. Kabinede Petrol Bakanı dahil 6 yeni bakan bulunuyor. İssam Şeref, geçen hafta istifa eden Ahmed Şefik’in yerine getirilmişti. Mısır’ın Devrik Lideri Hüsnü Mübarek’in giderayak atadığı Başbakan Şefik’in yerine getirilen eski ulaştırma bakanı Şeref, Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim görmüş bir inşaat mühendisi.

HEDEF İŞKENCE ÜSLERİ

Devrik lider Hüsnü Mübarek’in muhalefeti baskı altında tutmak için kullandığı ama en çokta “işkence üssü” olarak nam salan Devlet Güvenlik Teşkilatı’nın binası ise eski rejimin 32 yıllık kalıntılarını silmek isteyen halkın gazabına uğradı.
Binlerce Mısırlı tüm haftasonu Devlet Güvenlik Teşkilatı’nın farklı şehirlerdeki binalarını bastı.Baskını düzenleyenler arasında o binalarda işkence görenler de vardı.
İlk baskın, cuma gecesi İskenderiye’de gerçekleşti. Binden fazla Mısırlı teşkilatın binasına girmeye çalışırken görevlilerin ateş açması sonucu dört kişi yaralandı. İskenderiye’nin ardından baskınlar diğer şehirlere de yayıldı.

ODALARDA İŞKENCE ALETLERİ

Kahire’deki istihbarat üssüne gelen 2 bin 500 kişi işkence hücrelerine ve arşiv odalarına girdi. “O” odalardan işkence aletleri, makineli tüfekler, bazukalar ve kelepçeler çıktı. Halk , Teşkilata ait binalarda, eski rejiminin insan hakları ihlalleri ve yolsuzluklarına dair kanıt bulabilmek için işkence hücrelerini görüntüledi. İddialara göre “o” odalardan, FBI amblemli dosyalar, tanınan kişilerin seks kasetleri ve kağıt öğütme makinesinden geçirilerek yok edilmeye çalışılan belgeler de çıktı.

Mısırlılar odalarda neler bulduklarını ise Twitter hesaplarından duyurdu.
Bulduklarından etkilenen göstericiler sakinleşemezken eli bıçaklı, sivil giyimli kişilerin saldırısına uğradı.
Kahire’deki İçişleri Bakanlığı önündeki olaylarda asker havaya ateş açtı.
Ancak halk olası bir başka atak karşısında hazırlıklı olmak için bu kez çevreden taş, sopa topladı.
Eli bıçaklı göstericiler bundan bir ay kadar önce Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde de ortaya çıkmıştı. Düzenledikleri saldırının ardından bu isimlerin Mısır gizli polisi kimlikleri de taşıdığı ortaya çıkmıştı.

47 İŞKENCECİ GÖZALTINDA

Mısır’ın çeşitli kentlerinde Devlet Güvenlik Teşkilatına ait binaların halk tarafından basılmasının ardından, 47 polisin gözaltına alındığı bildirildi.

Mısır Başsavcı Yardımcısı Adil El Said, bu polislerin İçişleri Bakanlığına bağlı Devlet Güvenlik Teşkilatındaki gizli belgelerin yakma dahil çeşitli biçimlerde ortadan kaldırılmasına karıştığından şüphelenildiğini açıkladı.
Mısır’da 18 gün süren hükümet karşıtı gösterilerin ardından Mübarek, 11 Şubatta istifa etmek zorunda kalmış ve iktidarı orduya devretmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da uyarı işe yaramadı

SONRAKİ HABER

'Devrim kazanımlarını korumak için uyanık olmalıyız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...