07 Nisan 2005 21:00

IMF'ye memur olmayacaklar

Maliye emekçileri Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması'na karşı dün de tam gün işbıraktı. BES ve Türk Büro-Sen'in ortak eylemine Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası ve sendikasız çalışanlar da katıldı.

Paylaş
Maliye emekçileri, Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla önceki gün başlattıkları işbırakma eylemine dün de devam ederek vergi tahsilatı yapmadılar. Çalışanlar, tasarının dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanması üzerine işyerini terk etmediler. BES ve Türk Büro-Sen üyeleri Ankara'da vergi dairelerinin önünde toplanarak, sloganlar eşliğinde halaylar çektiler. Kavaklıdere, Seğmenler, Hitit, Kızılbey ve Yıldırım Beyazıt Vergi dairelerinde eylem yapan emekçiler daha sonra Ulus ve Çankaya Vergi daireleri önünde toplanarak defterdarlık önündeki eyleme toplu halde katıldılar.

Vekile tepki Öğle saatlerinde Ankara Defterdarlığı önünde toplanan maliye emekçileri, Vekil Defterdar Cemal Boyalı'nın talimatıyla açılan soruşturmalara da tepki gösterdiler. BES 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Yıldırım, 4 Mart'ta gerçekleştirilen işbırakma eyleminin ardından Vekil Defterdar Cemal Boyalı'nın talimatıyla 28 maliye emekçisine uyarı, 13'üne de sürgün cezası verildiğini hatırlattı. Boyalı'ya olan tepkilerini alkışlar ve ıslıklarla gösteren maliyeciler ise sık sık "Vekil gidecek, sürgünler dönecek" sloganını attılar. Sıfır tahsilata devam! BES Genel Başkanı Bülent Kaya, Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması adı altında, IMF ve Dünya Bankası'nın (DB) borçlarının tahsil edileceği bir kurum yaratılmak istendiğini ifade etti. "IMF ve DB'nin Türkiye'deki memurları, vergi dairelerini ve maliye emekçilerini tasfiye etmek istiyorlar" diyen Kaya, "Sıfır tahsilat ve sıfır tahakkuka devam ediyoruz" dedi. KESK Danışma Meclisi üyelerinin de katıldığı eylemin ardından işyerlerine dönen maliye emekçileri, mesai bitimine kadar çalışmadılar. Ardından işyerlerini terk etmemeye başladılar.

Katılım yüksek İzmir'de de devam eden işbırakma eylemine katılım yüzde 90 oranındaydı. Vergi dairelerine gelen vatandaşlar kapıdan geri çevrildi. Büro emekçileri, yasa tasarısı geri çekilip talepleri kabul edilene kadar eylemlerinin süreceğini belirttiler.

Diğer iller Konya'da da yüzde 90 katılımla işbırakan BES, Türk Büro-Sen ve Büro Memur-Sen üyesi maliye emekçileri, ortak açıklama yaptılar. Çanakkale'de Defterdarlık bahçesinde basın açıklaması yapan büro çalışanları ise tasarının geri çekilmesi için mücadeleyi büyüteceklerini bildirdiler. BES Mersin Şubesi, Defterdarlık önünde eylem yaptı. Ayrıca Türk Büro-Sen ve BES Hatay şubelerine üye emekçiler işbıraktılar.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Koç'a Rus turist sorusu

SONRAKİ HABER

Emekliler hükümeti uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...