06 Nisan 2005 21:00

Yüzde yüz katılım, sıfır tahsilat

Maliye emekçileri Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Yasa Tasarısı'na karşı birleşti. BES ve Türk Büro-Sen üyeleri, birçok yerde yüzde 100 katılımla işbıraktı. Emekçiler tasarının geri çekilmesini istiyorlar.

Paylaş
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ile Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen'in Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması ile ilgili yasa tasarısına karşı eylemleri büyüyor. Büro emekçileri sendikaları önceki gün başlattıkları işbırakma eylemini dün de yüzde 100 katılımla sürdürdü. Vergi dairelerinde neredeyse hiçbir işlem yapmayan emekçiler, AKP Hükümeti'ni süresiz grevle uyarırken, halktan da destek istediler. BES ve Türk Büro-Sen, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmesi beklenen tasarıya karşı tepkilerini, işbırakmanın yanı sıra işyerini terk etmeme eylemiyle göstermeye devam edecekler.

İstanbul'da 3 eylem İstanbul'da tüm gün boyunca çalışmayarak hükümeti protesto eden büro emekçileri, Kadıköy, Gayrettepe ve Vatan maliye komplekslerinde eylem yaptılar. Vatan Caddesi'nde yüzde yüz katılımla işbırakan BES, Türk Büro-Sen ve Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası üyesi çalışanlar, sloganlarla AKP Fatih İlçe Binası'na yürüdü. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüş sırasında "Hükümet yasanı al başına çal", "IMF memuru olmayacağız" sloganları atıldı.

Halka çağrı Gayrettepe Vergi Dairesi'ndeki eyleme de katılım yüksek oldu. İşbırakarak sabah saatlerinden itibaren işyeri önünde bekleyen büro emekçileri, vergi işlemleri için gelen vatandaşlara taleplerini anlatarak destek istediler. Kağıthane, Zincirlikuyu ve Maslak kompleksinde çalışan memurlar da Gayrettepe Vergi Dairesi'ne geldiler. Haber-İş 1 No'lu Şube üyesi İl Telekom Müdürlüğü ve Motorlu Araçlar Müdürlüğü işyeri temsilcileri de eyleme destek verdiler.

Meydana yürüyüş BES İstanbul 3 No'lu Şube ve Türk Büro-Sen İstanbul 2 No'lu Şube de Anadolu yakasında işbırakarak, Kadıköy'de eylem yaptı. Kadıköy Vergi Dairesi önünden İskele Meydanı'na yürüyen emekçilere seslenen BES Şube Başkanı Nafi Maraş, yasa tasarısının geri çekilerek sendikaların ve meslek kuruluşlarının etkin katılımı ile yeniden düzenlenmesini istedi. Türk Büro-Sen yöneticisi Osman Yılmazer ise sorunun tabelaların ve makamların isimlerinin değiştirilerek çözülemeyeceğini söyledi.

Yasaya geçit yok İzmir'de de tam gün işbırakan BES İzmir Şubesi üyeleri, Konak Meydanı'nda eylem yaptı. Hasan Tahsin Vergi Dairesi önünde bir araya gelen 200 kamu emekçisi, "İş güvencemiz yok edilemez. İzin vermeyeceğiz" yazılı pankart açtılar. BES İzmir Şube Başkanı Musa Sever, "IMF'nin her türlü isteğini emir kabul eden AKP Hükümeti niyet mektubunda yer alacak Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması, Bankacılık, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarılarını yasallaştırmanın gayreti içindedir" dedi. Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geçmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Sever, taslağın mevcut çalışanların ve vergi dairelerinin tasfiyesini hedeflediğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Hükümet seyrediyor!

SONRAKİ HABER

Meclis'e yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...