04 Nisan 2005 21:00

Derik'te 'sıradışı' bir sanat sergisi

Mardin'in Derik İlçesi'nde yolları kesişen bir grup genç, sanatta yaşanan kirlenmişliğe dikkat çekmek için tarihi bir hamamda güncel sanatlar konulu bir sergi açtı.

Paylaş
Mardin'in Derik İlçesi'nde yolları kesişen bir grup genç, sanatta yaşanan kirlenmişliğe dikkat çekmek için tarihi bir hamamda güncel sanatlar konulu bir sergi açtı. Sanatta yerelleşmeyi hedefleyen genç sanatçılar, "Bir özür mahiyetinde bile olsa sanatın, kendisini yaratan topraklara gidip arınması gerektiğinden yola çıkarak, böyle bir mekan tercih ettik" diyor. Güzel Sanatlar Fakülteleri'nin resim ve heykel bölümlerinden mezun olan bir grup genç sanatçı, "Hunera Berxwedani" (Sanatsal Direniş) adı altında 10 aydır sürdürdükleri çalışmanın ürünlerini sıradışı bir sergide buluşturdu. Diyarbakır merkezli çalışma yürüten ve sanatın bir kesimin tekelinden çıkarıp, yerelleştirmeyi hedefleyen gençler, Mardin'in Derik İlçesi'nde tarihi bir hamamda güncel sanatlar konulu bir sergi açtı. Fotoğraf, heykel gibi eserlerin yer aldığı serginin açılışını da alışılmışın dışında biri, Derik'in sembolü haline geldiği için heykeli yapılan Xeto (Hatip) adlı spastik özürlü yaptı. Genç sanatçılar, sergi açılışını önemli şahsiyet yerine spastik özürlü bir vatandaşa yaptırmalarının, sanatı daha da yerelleştirmek amacına hizmet ettiğini ifade ediyor.

'Bir ileri bir geri yerinde dur' Birbirinden ilginç eserlerin yer aldığı sergiyi gezen Deriklilere, sabun ve muska gibi hediyeler verildi. Genç sanatçılar, doğu toplumunun inanç kültüründeki önemi nedeniyle muska vermeyi tercih ettiklerini söylediler. Sergide yer alan eserlerin hepsinde alışılmışın dışında imgesel anlatımların ön plana çıkması dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda sarf ettiği çabaları ve yaşanan sorunları dile getiren "Bir ileri, bir geri yerinde dur!" adlı eser, Deriklilerin beğenisini kazandı. Sergide ayrıca insanların içinde varolan şiddete vurgu yapılan fotoğraflara yer verilirken, insanların şiddet görüntülerini yansıtan fotoğraflar sergilendi.

'Sanat arınsın diye...' Kişi olarak öne çıkmamak için grup olarak anılmayı tercih eden genç sanatçılar, büyük emekler sonucu yaratılan eserlerin büyük bir galeri yerine Derik gibi küçük bir ilçenin tarihi bir hamamında açılmasını şöyle açıklıyor: "Yaşadığımız yüzyılda sanat tanınmaz hale gelerek, elit bir kesimin ilgilendiği ve halktan kopuk bir uğraş halini aldı. Bir de hamamların tarihten bu yana toplu arınma merkezleri olduğunu biliyoruz. Bizler de güncel sanatlar konulu sergimizi bu ilçenin tarihi hamamında açarak sanatta yaşanan halktan uzaklaşma ve kirlenmeye dikkat çekmek istedik."

'Sanat özür dilemeli!' Asıl amaçlarının imgesel öğeler ile besledikleri eserlerinde insanları daha çok düşünmeye sevk etmek olduğunu belirten genç sanatçılar, batı merkezli bir sanat anlayışına tepki olarak doğu merkezli bir sanat anlayışını kurmak istediklerine vurgu yapıyor. Derik ilçesinde tarihi bir hamamda sergi açarak sanatsal olarak kendi karşı duruşlarının ortaya koyduklarını belirten sanatçılar, "Arınma insanlar için olduğu kadar sanat için de olmalıdır. Bir özür mahiyetinde olsa da sanat görmezden geldiği topraklarda gidip arınmalıdır. Sanatın Mekke'si, Kudüs'ü olan sanat merkezlerinin ve galerilerin bu davetimize kulak vermelerini öneririz. Derik'e gelmeleri gerekmiyor, en yakın hamama gitmeleri kafi" diyor.

Sırada Kızıltepe ve Şanlıurfa var Derik'ten sona Kızıltepe ve Şanlıurfa'da sergi açacaklarını belirten Hunera Berxwedani üyeleri, şunları aktarıyor: "Herhangi bir evin herhangi bir boş odası ya da daracık bir sokak bize mekan olabilir. Her yeni mekanda üretilen işin öncekilere eklenerek, bi sonraki mekana taşınmasıyla devam edecek. Böylelikle ortak bir bellek oluşturmuş olacağız. Daha sonra da bu belleği doküman haline getirerek, başlı başına bir iş olmasını sağlayacağız. Biz kendine yabancılaşan dünyada sanatın da kendine yabancılaştığına inanıyoruz. Bundan kurtulmak için de insani olana, öze çeviriyoruz gözlerimizi. Belki bu pencereden bakarsak dünyanın üzerine serpilen ölü toprağının altındakileri görebiliriz." Serginin açılmasında büyük katkılar sunan Derik Belediyesi'ne teşekkür etmeyi ihmal etmeyen genç sanatçılar, serginin bir hafta boyunca gezilebileceğini sözlerine ekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en güzel kısaları Türkiye'de

SONRAKİ HABER

AKP'ye sert eleştiriler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...