04 Nisan 2005 21:00

Vatikan'da koltuk savaşı

Papa 2. Jean Paul'e yakın muhafazakâr katolik liderler, yeni papanın 'eski çizgiyi sürdürecek' bir isim olması için harekete geçti.

Paylaş
Papa 2. Jean Paul'ün ölümünden hemen sonra, Roma Katolik Kilisesi içinde iktidar savaşı başladı. Kilisenin muhafazakâr kanadı, yeni papanın "liberal" görüşte olmaması için harekete geçti. Vatikan'ın "başbakanı" olarak görülen Kardinal Angelo Sodano, 2. Jean Paul hakkında yaptığı konuşmada, onu "Büyük Papa" olarak nitelendirerek gözlemcileri şaşırttı. Bu nitelendirme, bugüne dek 263 papadan sadece 3'ü hakkında yapılmıştı ve bu üç papa da, Ortaçağ'da hükmetmiş ve daha sonra "aziz" mertebesine yükseltilmiş isimlerdi. Dini gözlemcilere göre 2. Jean Paul'ü "aziz" mertebesine yükseltmeye yönelik bu ilk adım, yeni papanın muhafazakâr bir isim olmasını amaçlıyor. Bu kanadın galip gelmesi halinde, Papa'nın Afrikalı bir siyah olma olasılığı da büyük oranda ortadan kalkacak.

'Aynı çizgi devam edecek' Sydney Başpiskoposu Avustralyalı Kardinal George Pell de, Kardinaller Kurulu'nun, Papa 2. Jean Paul'ün yerine muhafazakâr birini seçeceğini belirtti. Kardinal Pell, "Kesin olan, yeni papanın öğretisel meselelerde Papa İkinci Jean Paul'ün muhafazakâr çizgisine sadık kalacağıdır. Katolik öğretilerine bağlılık konusundaki genel çizginin kesinlikle tartışmasız olduğundan eminim" dedi. Kardinaller, seçim için ilk görüşmelerini bugün gerçekleştirdiler. Seçimi yapacak olan 117 kardinal, önce seçim tarihini belirleyecek. Bu tarih, Papa'nın ölümünden en erken 2 hafta sonra olabilecek. Kardinaller, daha sonra Papa'nın vasiyetini dinleyecek ve cenaze hazırlıklarına başlayacaklar. Bu arada, Papa'nın cesedi St. Peter Kilisesi'nde üç veya dört gün boyunca ziyarete açık kalacak. Seçmen kardinallerin "yaşlı bir İtalyan'ı" papa olarak seçmesinin yüksek bir olasılık olduğu belirtiliyor. Vatikan yetkilileri, cenazeye dünyanın her yerinden 2 milyon kişinin katılmasını bekliyor. Papa 2. Jean Paul, Vatikan'ın "antikomünist papası" olarak, 1970'lerden itibaren ABD yönetimiyle yakın temasa geçmiş ve özellikle Polonya kökenli ABD'li Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski ile "sıkı dost" olmuştu. 2. Jean Paul'ün papa yapılmasında, ABD'nin isteklerinin rol oynadığı da iddia ediliyordu.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Müslüman Kardeşler 'açılımı'

SONRAKİ HABER

İsrail'in çöpü Batı Şeria'ya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...