04 Nisan 2005 21:00

ABD'nin Müslüman Kardeşler 'açılımı'

Amerikan yönetimi, Mısırlı Müslüman Kardeşler örgütü ile 'diyalog' arayışında. Örgüt yöneticileri de böyle bir ilişkiye sıcak baktıklarını dile getiriyor.

Paylaş
ABD yönetimi, Ortadoğu ülkelerini "hizaya getirme" girişimleri kapsamında yeni bir "açılım" yaparak, merkezi Mısır'da bulunan Müslüman Kardeşler örgütü ile "diyalog" kurmaya girişti. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belgede, Mısır'da yasadışı ilan edilmiş olan örgütle "doğrudan ve kalıcı siyasi diyalog kurulması" istendi. Mısır'da yayınlanan El Şark ül Avsat gazetesine konuşan Batılı diplomatlar, "ABD yönetimi, Müslüman Kardeşler'i Mısır'daki en güçlü muhalefet hareketlerinden biri olarak değerlendiriyor" dediler.

ABD'ye davetliler Gazetenin yayınladığı belgede; Müslüman Kardeşler yöneticilerinin ABD'ye davet edilmesi, onlarla Mısır'ın "reform politikaları" hakkında ve Ortadoğu'daki "önemli meseleler" konusunda görüşülmesi tavsiye ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler'in "diyalog yoluyla kontrol altına alınabileceği" kanısında. Adı verilmeyen Batılı diplomatlar, ABD'nin böylece bazı dini gruplara "farklı gözle" baktığını belirterek, bu gruplarla çatışmanın sadece ABD çıkarlarına zarar vereceğini kaydettiler. Diplomatlar, ABD'nin Kahire Büyükelçiliği'nin, Müslüman Kardeşler ile temas kurmakla görevlendirildiğini de ekledi.

'Düşman değiller' Amerikan belgesinde, "Müslüman Kardeşler ile ortak bir anlayışa varılmasından sonra, Mısır hükümetine baskı yapılarak, bu örgütün ülke siyasetinde rol oynamasına izin verilmesi gerektiği" de vurgulanıyor. Ayrıca; Müslüman Kardeşler'e "düşman" damgası vurarak onu marjinalleştirmenin "tarihi bir hata" olacağı dile getiriliyor. Dünya çapında büyük etkisi olan Müslüman Kardeşler, 1954'ten bu yana yasaklı. Örgüte "yakınlık duyan" 16 milletvekili bulunuyor. Bu niteliğiyle örgüt, Mısır'daki ana muhalefet durumunda. Müslüman Kardeşler yöneticilerinden Muhammed Habib, ABD'nin "diyalog" isteğine sıcak baktı. Habib, böyle bir diyaloğun Mısır Dışişleri Bakanlığı gözetiminde gerçekleşmesi şartını koydu. Ayrıca, "reform"ların "dışarıdan değil içeriden gelmesi gerektiğini" ekledi. Müslüman Kardeşler yöneticisi, ABD ile bugüne dek herhangi bir temasta bulunmadıklarını da iddia etti. Mısır Adalet Bakanı Mahmut Ebu el Leil, eylül ayında çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yayılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, beşinci kez aday olup olmayacağı hakkında bilgi vermedi. Mayıs ayında, çok adaylı seçimlerle ilgili yapılacak olan referandumun ardından, Mübarek'in kesin kararını vereceği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Allianoi Dünya Kültür Mirası olma yolunda

SONRAKİ HABER

Vatikan'da koltuk savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa