02 Nisan 2005 21:00

ANAP'ın yeni Başkanı Mumcu

Erkan Mumcu, dün başlayan Anavatan Partisi 4'üncü Olağanüstü Kongresi'nde resmen ANAP Genel Başkanı oldu.

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve AKP'den istifa eden ve istifasıyla AKP'den kopmalara yol açan Erkan Mumcu, 4'üncü Olağanüstü Kongre'de resmen ANAP Genel Başkanı seçildi. ANAP'a geçen 10 milletvekili ile salonu dolduranları selamlayan Mumcu, konuşmasında Başbakan Erdoğan'ı ve hükümetini sert bir üslupla eleştirdi ve "beceriksizlikle suçladı. Anavatan Partisi'nin 4'üncü Olağanüstü Kongresi dün Ankara'da başladı. Yarın bitecek kongrenin yapıldığı ilk gün Atatürk Spor Salonu tıklım tıklım doldu. Büyük bir gövde gösterisine ve şova dönüştürmek için salonun delegeler bölümüne de herkesin girebildiği, bu nedenle de büyük bir organizasyonsuzluğun yaşandığı salonda zaman zaman izdihamlar yaşandı. Atatürk, Özal ve Mumcu'nun dev posterleri ve Türk bayrakları ile donatılan salonda, ANAP'ın Özal'lı dönemi ve şimdi Mumcu'lu dönem öne çıkarılırken, karıştığı yolsuzluk iddiaları nedeniyle Yüce Divan'da yargılanan Mesut Yılmaz dönemi adeta yok sayıldı. Ayrıca ANAP eski genel başkanları Ali Talip Özdemir ve Nesrin Nas da kongreye katılmadı.

'Başbakan' tezahüratı Atatürk'ün ve Özal'ın sözlerinin yazılı olduğu pankartların yanı sıra, Mumcu'nun fotoğralı, "gerçek çözüm, gerçek alternatif", "açık yürekli siyaset", "gençlere genç bakış" yazılı pankartları ile Mumcu'da çıkış arandığını gösteren işaretler salona hakim oldu. "Memleketim", "arım palım peteğim" parçalarının çalındığı kongrede Divan Başkanlığı'na eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu getirildi. "Başbakan" tezahüratları ile karşılanan ve konuşmasını bu tezahüratlar arasında sürdüren Mumcu, metne bağlı kalmadan, elinde mikrofonla dolaşarak yaptığı konuşmasında coşkulu alkışlarla karşılandı. "Hiçbir hazırlığı olmadığını, yüreğini çıkarıp koysa ne söyleyeceğinin anlaşılacağını" söyleyerek insanların duygularına seslenen Mumcu, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni herkese seslendiklerini belirtti. Sık sık "Kürt" ifadesi ile Kürt'lere mesaj gönderen Mumcu, Hacı Bektaşi Veli'den, Hz. Ali'den söz ederek, Alevileri de ihmal etmedi. Köylülere, yoksullara, açlara, işsizlere, çocuklara, gençlere seslenen Mumcu, yola yeni çıktıklarını, yollarının uzun olduğunu, Türkiye'yi yeni siyasetle tanıştıracaklarını belirten Mumcu, sürekli AKP'ye ve Erdoğan'a yüklendi.

Erdoğan'a ağır suçlamalar Erdoğan'ın Türkiye'nin verdiği emaneti koruyamadığını, hükümetin sürekli sarhoş gibi yalpaladığını kaydeden Mumcu, açık konuşmanın yürek istediğini, Başbakan'da ise bu yüreğin olmadığını, "Cama bakarak atıp tutarken, milletin gözlerine bakarak konuşamadığını, sürekli kapalı toplantılardan dışarıya sızan bilgilerle polemik sürdürdüğünü" söyledi. "Sayın Başbakan polemiği bırak işine bak" diyen Mumcu'nun sözleri alkışlar ve ıslıklarla kesildi. AKP'den ANAP'a geçen milletvekillerine "rozetlerinizi kaça sattınız" diye suçlayan Başbakan'ı "kötü söz sahibine aittir" diye yanıtlayan ve "ne kadar güçlü olursa olsun haksızlar korkaktır" diyerek başbakanın bunu milletin önünde tartışamayacağını belirten Mumcu, parti değiştirmenin önce CHP'den AKP'ye geçenlerle başladığını söyledi. "Siz AKP'ye geçen milletvekillerine ne verdiniz, hangi ihaleler verildi" diye soran Mumcu, Başbakan Erdoğan'ı "kompleksli, ülkeyi yönetecek bilgi, birikim ve beceriden yoksun" olarak nitelendirdi. Başbakan'a CHP'den geçen milletvekillerine ne verdiğini soran Mumcu, "Sen mi söylersin, ben mi söyleyeyim" diye konuştu. Mumcu'nun konuşmasının ardından genel başkanlık seçimlerine gidildi. Mumcu, tek aday olarak girdiği seçimlerde ANAP'ın 6'ncı Genel Başkanı olarak görevlendirilirken, bugün de parti yönetim ve disiplin kurulu üyeleri belirlenecek.


TURGUT ÖZAL'IN KONUŞMASI Kongrenin açılışı, Turgut Özal'ın kendi sesinden, ANAP'ın 1983'de kuruluşunun ilan edildiği konuşmanın verilmesiyle başladı. Özal'ın "kaybetmek önemli değil, kaybedip yeniden kazanmak önemli" sözleri Mumcu'nun ayakta alkışları ile karşılandı. Açış konuşmasını yapan, parti başkanlığını vekaleten yürüten, Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Özsoy, ANAP iktidarının özlenir hale geldiğini iddia ederek, onun için iktidara mahkûm olduklarını söyledi. Başbakan'ı "Meclis'te çoğunluğu olan yalnız adam" olarak nitelendiren Özsoy, Başbakan'ı her akşam çikolata almak için yolunu gözleyen çocukların bile terk ettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Festival törenle başladı

SONRAKİ HABER

Baykal'dan şantaj iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...