31 Mart 2005 21:00

Moskova endişeli

Kırgızistan'da gerçekleştirilen darbenin ardından Rusya'dan yapılan açıklamalarda gelişmelerin Rusya'yı tehdit ettiği belirtilerek; Kırgızistan hükümetinin zayıflığının ve ülkenin ekonomik sorunlarının ABD'nin istediği darbe koşullarını yarattığı ifade ediliyor.

Paylaş
Kırgızistan'da Askar Akayev hükümetinin ABD destekli muhalifler tarafından devrilmesinin ardından Rusya'dan yapılan açıklamalarda; gelişmelerde, hükümetin zayıflığının ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunların da etkili olduğu belirtildi. Açıklamlarda hükümetin yolsuzluklara karışmasının ve halkın yoksulluğunun ABD'ye, hükümeti devirmek için gerekli koşulları sunduğuna dikkat çekildi. Moskova kaynaklı açıklamalarda ABD desteğiyle bölgede tansiyonun tırmandırıldığı belirtilerek bunun sonucunda Rusya'nın güvenliğini tehdit edebilecek unsurlara yönelik önlemlerin alınmasının önemine de dikkat çekildi.

Yasadışı yollar kullanıldı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 25 Mart'ta yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da yaşanan olayların kendisini şaşırtmadığını ifade ederek "Yaşananlar önceki hükümetin zayıflığının ve artan sosyal ve ekonomik problemlerin bir sonucudur" dedi. Fakat Kırgız muhaliflerin 'yasadışı' etkinliklerle hükümeti devirdiğini belirten Putin, "Ne yazık ki, eski bir Sovyet ülkesinde politik problemler bir kez daha yasadışı yollar ile çözülmeye çalışılmıştır. Amaçlarına ulaşmak için kaos ve karışıklığı kullanan Kırgız muhalifler, birçok kayba neden olmuşlardır" şeklinde konuştu.

Yine ABD parmağı Kırgızistan'da yaşanan süreci değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, "Rusya'nın, Kırgızistan'a müdahalesi söz konusu değildir. Fakat şu açık bir gerçek ki, ülkedeki durumun haksız sonuçlarına katlanmak zorunda kalan kurbanlar var" dedi. Rus parlementosu sözcüsü Boris Gryzlov ise, "Kırgızların ülkedeki sorunları kendilerinin çözmesi gerekirdi. Dışarıdan yapılan müdahale kabul edilemez" diyerek süreci değerlendirmişti. Kırgızistan'da yaşanların kendisine Gürcistan'daki darbeyi hatırlattığını söyleyen Duma Güvenlik Komitesi Başkanı Mikhail Grishankov ise, "İki ülkede yaşanaların arkasındaki güç aynı, ABD!" dedi.

Endişeler hep aynı Rus siyaset yorumcusu Mikhail Leontev ise, Orta Asya'daki gelişmelerin tamamının arkasında ABD'nin olduğunu düşündüğünü açıkladı. 'Kadife devrim" kavramını kabul etmeyen Leontev, "Dışarıdan birileri ülkenin yöneticilerini ve hatta bakanlarını bile değitiriyorsa, bu durumu adlandırabilceğimiz en son kavram devrim olur" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şoförler dert küpü

SONRAKİ HABER

BM'de Sudan çatlağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...