29 Mart 2005 21:00

SHP Meclis'e girdi

CHP'den ayrılan 5 muhalif milletvekili, SHP'de yapılan törenle resmen SHP'li oldular. Bu katılımla meclise giren SHP'nin Genel Başkanı Murat Karayalçın, "Bundan sonra hem söyleyecek sözümüz, hem sergileyecek gücümüz var" dedi.

Paylaş
CHP'den ayrılan İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Amasya Milletvekili Mustafa Sayar, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Hatay Milletvekili Züheyir Amber ve Mersin Milletvekili Ersoy Bulut, Sosyal Demokrat Halk Partisi'ne (SHP) katılarak, SHP'yi Meclis'e sokmuş oldular. SHP Genel Merkezi'nin Uğur Mumcu Sokak'taki genel merkezinin bahçesinde dün düzenlenen törene bir grup partili de katıldı. Milletvekillerinin partisine katılımını, "Artık büyük millet meclisinde de 5 tane aslan gibi milletvekilimiz var" diyerek nitelendiren Karayalçın, bu tarihin Türkiye solu, sosyal demokrasisi için önemli bir tarih olduğunu söyledi. Milletvekillerinin katılımına ilişkin "transfer" sözcüğünün kullanıldığını belirten Karayalçın, "Ben burada bu sözü kullanana yanıt vermeye gerek duymuyorum, sadece İsmet Paşa'yı anarak 'Hadi canım sen de' diyorum" dedi. Milletvekillerinin SHP'ye katılarak Meclis'e demokratik meşruiyet getirdiklerini savunan Karayalçın, siyasi partilere devlet yardımını kaldırmak üzere meclise tasarıar getirilmek istendiğini hatırlatarak, "Geç kaldılar, korkunun ecele faydası yok" diye konuştu. AKP ve CHP'nin halkı rehin aldığını dile getiren Karayalçın, bunun için aralarında baştan beri gizli bir ittifak olduğunu, bu ittifakın partilere devlet yardımı konusunda açığa çıktığını söyledi. "Eğer siyasi partilere devlet yardımı kötü bir şeyse AKP ve CHP de almasın" dedi. SHP'nin alacağı yardımların "kurultay mücadelelerine, kulis çalışmalarına" değil, "her kuruşunun" halk için harcanacağını öne süren Karayalçın, "Burada mesai değil, 24 saat muhalefet yapacaksınız" diye konuştu. Oldukça uzun bir konuşma yapan İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci ise "soldaki tarihi buluşmaya giden yolda çoban ateşini yakmaya geldiklerini" savundu. "Onursal Başkanımız Erdal İnönü'ye başvurduk, onun işaretini alarak buraya geldik" diye konuşan Ketenci, CHP'nin kendini yenileyemediğini belirterek, "Üzerinde 'sen hep haklı çıktın', 'O hep seni düşünür' gömlekleri giydirilmiş otobüslerle değil, parti kimliğini öne çıkaran otobüslerle yollara düşmeliyiz" dedi. Hatay Milletvekili Züheyir Amber de, "Bayrağı elinizden almaya değil daha ileri taşımaya çalışacağız" diye konuşurken, Amasya Milletvekili Mustafa Sayar Türkiye'deki partilerin anasının CHP olduğunu ancak CHP'nin "Baykal hastalığı ile ölüm döşeğindeki hastaya dönüştüğünü" söyledi. Mersin Milletvekili Ersoy Bulut ise, "Bizi sindirmek için her şeyi yaptılar ama CHP dışında siyaset yapılacak SHP'nin bulunduğunu unuttular" dedi.


CHP Adana İl Örgütü görevinden alındı CHP Adana İl Örgütü yönetimi görevinden alındı. CHP'nin başkanlık yarışında Deniz Baykal'ı destekleyen Adana İl Örgütü yönetimi, il başkanı dışında bütün yöneticilerin görevden alınmasını engelleyemedi. İl Başkanı Serdar Seyhan'ın görevine devam ettiği CHP'de yaşanan tasfiye sürecinin Baykal'ın yanlış bilgilendirildiği gerekçesi ile yaşandığı öne sürülüyor. 28 Mart yerel seçimlerde CHP Genel Merkezi tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterilen Bülent Özkülü'ye Adana İl Örgütü karşı çıkmıştı. Özülkü'nün mafya ve şaibeli mal varlığı olduğunu öne süren CHP Adana İl yönetimi, Özülkü'nün parti için doğru aday olmadığını ileri sürmüştü. CHP yaşanan tasfiye hareketinin başlamasının diğer bir nedeni de parti içinde yaşanan görüş ayrılığından kaynaklandığı da iddia ediliyor.


AKP'DE BİR İSTİFA DAHA AKP Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu da partisinden istifa etti. Abuşoğlu, istifasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, birçok milletvekilinin özgür iradesini ve seçmeninden aldığı olumsuz izlenimleri, yasama ve yürütme organı faaliyetlerine yansıtamadığını belirterek, "Bu şartlar altında milletvekillerine tepkisini istifa ederek gösterme yolu kalmıştır" dedi. Kendisinin ve birçok milletvekilinin "Gidişata karşı" çeşitli şekillerde tepkilerini dile getirdiklerini bildiren Abuşoğlu, "Bu tepkiler ve ülkenin sorunlarıyla ilgili sıkıntılarını dile getirenler ya görmezlikten gelinmiş ya da susturulmuşlardır. Böylelikle birçok milletvekili, hür iradesini ve seçmeninden aldığı olumsuz izlenimleri gerek yasama gerekse yürütme organının faaliyetlerine yansıtamaz hale gelmiştir. Bu şartlar altında bir başka seçenek olarak milletvekiline, tepkisini istifa ederek gösterme yolu kalmıştır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

ABD'den ikili kıskaç

SONRAKİ HABER

Ek Protokol Temmuz ayına kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...