27 Mart 2005 21:00

Dayanışmada bir adım daha

Avustralya'da yapılan 3. Asya-Pasifik Uluslararası Dayanışma Konferansı sona erdi. Konferansta işgal karşıtı hareketin durumunun yanı sıra 'küresel kapitalizm ve üçüncü dünya', ekonomik krizler, çevre ve Ortadoğu'ya yönelik Amerikan saldırganlığı gibi konular ele alındı.

Paylaş
3. Asya-Pasifik Uluslararası Dayanışma Konferansı, Avustralya'nın Sidney kentinde tamamlandı. 24-28 Mart tarihlerine yayılan konferansta; işgal karşıtı hareketin seyri açısından ilginç tartışmalar yaşandı. Çok sayıda ana seminer ve irili-ufaklı atelye çalışmalarını 500'e yakın katılımcı takip etti. Buna karşılık, ulusal veya eyalet çapında yayın yapan Avustralya gazete ve televizyonları, toplantılara ilgi göstermedi. Toplantılara Avustralya ve Yeni Zelanda'dan ilerici parti ve hareketler ile Endonezya, Doğu Timor, Aceh, Batı Papua, Türkiye, Almanya, Hindistan, Moritanya, Pakistan, Filipinler, Sudan, ABD ve Vietnam'dan temsilciler katıldılar. Avustralya'da faaliyet yürüten İranlı, Guatemalalı ve Filistinliler de bulunuyordu. 4 gün süren oturumların en ilgi çekici ismi ise eski ABD Özel Kuvvetler askeri ve bugün işgal karşıtı mücadelenin önde gelen isimlerinden Stan Goff'du. Küreselleşme karşıtı mücadelenin önde gelen isimlerinden Endonezyalı Dita Sari ise, çıkartılan vize sorunları nedeniyle toplantılara gecikmeli olarak katılabildi.

Savaş karşıtı hareket Toplantının ilk günü olan cuma gününde 'küresel kapitalizm ve üçüncü dünya', ekonomik krizler, çevre ve küreselleşme ve Ortadoğu'ya yönelik Amerikan saldırganlığı gibi konular ele alındı. 'Savaş karşıtı hareketin yeniden inşası' konulu toplantıya ilgi, Stan Goff'un katılımının etkisiyle yoğun oldu. Bu toplantıda Türkiye'yi gazetemiz Dış Haberler Editörü Taylan Bilgiç temsil etti. Tartışmayı başlatan Avustralya Sosyalist İttifaki temsilcisi, Irak işgali öncesinde sadece Sidney kentinde yarım milyon kişinin sokaklara döküldüğünü, yıllarca hiçbir eylem gerçekleştirmemiş olan liselilerin dahi, onbinler halinde 'Bomba değil kitap' sloganlarıyla gösteriler duzenlediğini hatırlattı. Diğer konuşmacılar da, kendi ülkelerindeki benzer hareketliliğe dair örnekler verdiler. Avustralya ve Yeni Zelandalı temsilciler, devasa kitlelerin dahi işgali önleyememesinin yarattığı moral bozukluğu üzerinde durarak, 'örgütlenme faaliyetlerine aralıksız devam edilmesi ve daha büyük kitlelerin sokaklara dökülkmesi' çağrısında bulundular. ABD'den Uluslararası Sosyalist Örgütü temsilcisi Ahmed Shavki ise, bütün bu hareketin esas olarak 'sol güçlerin dışında' geliştiği saptamasını yaptı. Shavki, 'imparatorluğun çok kararlı olduğunu' söyledikten sonra, Irak işgalinin çok uzun yıllar devam edeceği fikrinden hareketle, uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanılmasını önerdi. Stan Goff da, özellikle genç kitlelerin mücadeleye çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, hareketin taze güçlere ihtiyacı olduğunu kaydetti.


Türkiye'ye alkışlar Gazetemiz editörü Taylan Bilgiç, konuşmasında, Irak işgalinin Türkiye'de yarattığı veya tekrar su yüzüne çıkardığı gerilimlerden söz ederek, Irak'ın komşularındaki antiemperyalist mücadelenin özgünlüğüne dikkat çekti. 1 Mart 2003 'tezkere zaferi' veya Türkiye'deki 'anti-Amerikan duyguların yüksekliği' hakkındakı bölümler, zaman zaman alkışlarla kesildi. Bilgiç, işgale ve savaşa karşı mücadelenin sonuç alıcı olabilmesi için işçi sınıfı ve emekçilerin 'kendi sınıf tarzlarıyla' sahneye çıkması gerektiğini vurgulayarak, geride bıraktığımız dönemde genel grev, direniş, askeri sevkıyatın emekçiler tarafından önlenmesi gibi eylemlerin eksikliğine dikkat çekti. Konferansta Türkiye'de sınıf mücadelesinin ele alındığı bir atelye çalışması yapılırken, TAYAD temsilcisi F tipi cezaevlerine karşı mücadele ve ölüm oruçları konusunda başka bir sunum yaptı. Irak işgaliyle bağlantılı bir başka toplantı, Vietnam direnişi hakkındaydı. Bu toplantıya Vietnam Konsolosu'nun yanı sıra, 30 yıl önceki zaferin hazırlanmasında büyük emeği olan Avustralya ve ABD'li eylemciler katıldı. Konferansın duygusal anlarından biri, kendisi de Vietnam'da savaşmış olan Stan Goff ile Konsolos Nguyen The Phiet'in kucaklaşmasıydı. Canlı tartışmaların yaşandığı konferans, özellikle Asya-Pasifik ülkelerinden hareket ve örgütlerin aralarındaki bağları güçlendirmesi açısından faydalı oldu.

ÖNCEKİ HABER

Kozmetik cadı kazanı

SONRAKİ HABER

İspanya mahkemesinin
   demokrasi ayıbı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa