26 Mart 2005 22:00

'Ülker ürünlerinde GDO var'

TÜBİDER Başkanı Fuat Engin Ekoloji 2005 Fuarında ilginç açıklamalarda bulundu. Engin, Ülker ürünlerinin GDO'lu olduğunu iddia etti. Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı İbrahim Kaya ise rakı zehirlenmesinden ölenlerin arasında 2 gıda denetimcisinin olduğunu öne sürdü.

Paylaş
İstanbul Ekoloji 2005 Organik Ürünler ve Çevre Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde konuşan Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Başkanı Fuat Engin, Ülker'in Cargill şirketi ile Gebze'de ortak olduğunu ileri sürerek, bir Ülker ürünü olan Cola Turca ve diğer Ülker ürünlerinde GDO olabileceğini iddia etti. "Gıda Güvenliği ve Bağımsızlığı" konulu panelde konuşan Engin iddialarını şöyle dile getirdi; "Türkiye belli bir süreçten bu yana ABD ve Arjantin'den mısır ithal ediyor. Bunların büyük çoğunluğu da GDO'lu ürünlerdir. 2003 yılında 1 milyon ton nişasta bazlı şeker ithal edilmiş. Türkiye'de bu üretimi yapan en büyük firma Cargill. Cargill'in Gebze'de de fabrikası var ve fabrikanın ortağı Ülker'dir. Burada üretilen nişasta bazlı şeker Cola Turca'da ve Ülker ürünlerinde kullanılıyor. Bildiğiniz gibi nişasta mısırdan elde ediliyor. Bu yüzden Ülker'in ürünlerinin tamamına yakını da GDO'ludur. Bunlar somut bilgilerdir, bu yüzden isim vermekte bir sakınca görmüyorum. Şimdi bunu yasalaştırmaya çalışıyorlar. Bugün Türkiye'de GDO'lu ürünlerin ekimi yasak, ama Ziraat Odaları Birliği'ni de kullanarak el altından bunları dağıtıyorlar ve Çukurova çiftçisini bitirdiler."

Gıda denetimi Allah'a emanet Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı İbrahim Kaya ise konuşmasında gıda denetimine değindi. Gıda Güvenliği ve Kalite Sistemi olan HCCP sisteminin gıda firmalarında uygulanmadığına dikkati çeken Kaya, firmaların bu sistemin gerektirdiği belgeleri hak etmeden, bir ay içinde para ile satın alınarak ürün etiketlerinde belgelerin alındığının yazdığını bildirdi. Gıda denetiminin özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade eden Kaya şöyle konuştu; "Biz denetimin tek elde toplanmasına dair görüşmeler yaptık. Yakın bir zamanda sahte rakıdan dolayı 25-30 kişi öldü. Tanıdığım 2 gıda denetimcisi arkadaşım da rakıdan dolayı öldü. Ancak hiçbir basında yer almadı bu. Peki bu ülkede metil alkolü kim kontrol ediyor? Yasalara göre metil alkolün ithalatı, ihracatı her türlü adımı devlet tarafından kontol ediliyor. Kime nasıl gittiği yasalara göre devlet denetiminde ve devlet bunu bilmeli. Ama bilmiyor. İnsanlar bu yüzden öldü. Piyasadaki tüm rakıların hemen olağanüstü bir durum ilan edilerek geri çekilmesi gerekiyordu ama yapılmadı? Ülkeye bugün giren kontrolsüz GDO'lu gıda maddesi saymakla bitmez. 1 milyon ton ithal GDO'lu mısır ülkeye giriyor. Bunlar kontrol edilmiyor."Tarım Bakanlığı tarafından toplanıp analizi yapılan 42 bal numunesinin 22'sinin sahte çıktığını söyleyen Kaya, "Bu bal ihraç ediliyor, gümrüklerde kontrol ediliyor. Sahte olduğu tespit ediliyor, ancak devlet bu balı imha etmiyor Türkiye'ye geri getirilmesine izin veriyor. Hormonlu ihraç ürünleri ülkeye geri gönderildiğinde de Türkiye'de satılmasına izin veriliyor." dedi. Kaya, gıda güvenliğinin özelleştirilmesinin ise şaibeli gıda şirketlerinin işine yarayacağını söyleyerek denetimin bağımsız kurumlar tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hazro'da sessizlikİlyas Akengin Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde bir kişinin ölümüne yol açan çatışmanın ardından ilçe sessizliğe gömüldü. Dolan Ailesi yas ilan ederken, Ergin Ailesi'nin fertleri herhangi bir gerginliğin yaşanmaması için ilçeyi terk etti. Hazro'da 21 Mart günü meydana gelen olayda Belediye Başkanı Hamit Ergin ve akrabalarıyla, eski belediye Başkanı Recep Dolan arasında silahlı çatışma çıkmıştı. Çatışma sonrasında Dolan Ailesi'nden Mehmet Karakaş hayatını kaybetmiş, Ergin ile kardeşi Azad Ergin yaralanmıştı. İlçeyi karıştıran olay sonrasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınan Belediye Başkanı Hamit Ergin "cinayete azmettirmek", kardeşi ise "adam öldürmek" suçuyla tutuklanmıştı. Bir günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçede Ergin Ailesi'ne ait evler kundaklanmıştı.

Heyet gitti Olaylar sonrasında Mehmet Karakaş'ı toprağa veren Dolan Ailesi, yas ilan ederken, taziye nedeniyle Hazro sessizliğe gömüldü. Ergin Ailesi fertleri, yeni bir olayın yaşanmaması için ilçeyi terkederken, yaşanan gerginliğin barışla sonuçlanması için DTH devreye girdi. DTH Diyarbakır İl Koordinasyon Üyesi Av. Fethi Gümüş, İHD Bölge Temsilcisi Mihdi Perinçek ve TUHAD-FED yöneticilerinden oluşan bir heyet Hazro'ya geçerek Dolan Ailesi'ne başsağlığı diledi. DTH'liler, olayın büyümemesi için herkesin elinden geleni yapmasını isterken, Dolan Ailesi temsilcileri çatışmanın bir anlık gerginlikten çıktığını, olayın büyümesinden taraf olmadıklarını ifade ettiler.


SİLAHLI KAVGA: 3 YARALI Diyarbakır'da, Ali Paşa Mahallesi'nde meydana gelen silahlı kavgada, 3 kişi ağır yaralanırken, bir bakkal, kurşunlardan şans eseri kurtuldu. Kurşunların bakkal dükkânına isabet ettiği görülürken, bakkal Mustafa Erdem kendini yere atarak, kurşunlardan korundu. Edinilen bilgiye göre, akraba olan Murat E., Zeki E. ve Cengiz E., 5 - 6 kişi oldukları tahmin edilen bir grupla Ali Paşa Mahallesi'nde karşılaştı. Aralarında husumet olduğu belirtilen iki grup arasında kavga başladı. 4 veya 5 kişi oldukları belirtilen grubun kavgada silah kullanmasıyla birlikte, akraba olan 3 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Kurşunlardan yere uzanarak kurtulan görgü tanıklarından bakkal sahibi Mustafa Erdem, "4-5 kişi, bir kişinin üzerine çullanmış. Kurşunların cama isabet ettiğini görünce yüzükoyun yere yattım. Yaralılardan bir tanesi yürüyerek gitti, diğer iki yaralıyı biz kaldırdık" dedi.

ÖNCEKİ HABER

DEHAP heyeti raporunu tamamladı

SONRAKİ HABER

Karlıova'da eğitim de hasarlı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa