25 Mart 2005 22:00

Çocuğumu neden öldürdüler

Korucular tarafından öldürüldüğü iddia edilen 13 yaşındaki Selahattin Günbey'in ailesi, çocuklarının ölümünü kabullenemiyor.

Paylaş
Korucu olduğu iddia edilen kişilerin açtığı ateş sonucu yaşamını kaybeden 13 yaşındaki Selahattin Günbey'in annesi Türkan Günbey, oğlunun ölümünü kabullenemiyor. Çocuğunun hâlâ neden öldürüldüğünü anlayamadığını belirten Günbey, oğlu gelecekmiş gibi çadırın eşiğinde bekliyor... Yaşamlarını göçebe olarak sürdüren ve hayvanlarını otlatmak için geçen yılın sonlarında Siirt'ten Mardin'in Nusaybin ilçesine göç eden Günbey Ailesi'nin yaşamı, 19 Mart günü korucu olduğu öne sürülenlerin silahından çıkan bir kurşunla karardı. Ekmek mücadelesi için yayladan yaylaya göç eden, Siirt yöresinde yaşayan Alikan Aşireti'nden Günbey Ailesi, 2004 yılının sonlarında Siirt'ten 19 aile birlikte hayvanlarını daha iyi otlatabilmek için Nusaybin sınırları içerisinde bulunan Bagok Dağı eteklerindeki Derçömer yaylasına çadır kurdu. Yaşamları göç yollarında geçen 13 kişilik Günbey Ailesi'nin, bütün fertleri hayvanlara bakmak ve çobanlıkla günleri geçiriyordu. Günbey Ailesi göçebe yaşamdan dolayı hiçbir çocuğunu okula göndermedi.

Bagok'a son yolculuk Ailenin 13 yaşındaki oğlu Selahattin Günbey, her gün sürüsünü Bagok Dağı'nın eteklerindeki yaylada otlatıyordu. 13 yıllık kısa yaşamı çobanlık yaparak geçen küçük Selahattin Günbey, ailece yaşamlarını geçirdikleri çadırda uyuduğu uykusundan uyanıp, sürüsünü topladı. Sürüsünü toplayan küçük Selahattin, Bagok Dağı'nın eteklerindeki yaylaya doğru sürüsünü sürdü. Yaşıtı olan arkadaşları Zeki Günbey ve Seyithan Gürkan ile koyunlarını otlatan küçük Selahattin, Kayabidibi köyünün arazisinde koyun otlattıkları gerekçesiyle köyün çobanları ile tartıştı. Olay yerine gelen gönüllü köy korucusu olduğu iddia edilen 3 kişi, küçük çobanı kalaşnikof silahlarla kovalayarak, arkalarından ateş etti. Açılan ateş sonucu Selahattin Günbey ensesinden giren kurşunla yere yığıldı. Aile, haber verdikleri savcı olay yerine gelmeyince cenazeyi alıp, Nusaybin Devlet Hastanesi'ne götürdü. Cenaze bir gün sonra otopsi için Diyarbakır'a getirildikten sonra Batman'da İpragaz Mahallesi Mezarlığı'na defnedildi.

Geride acılı bir anne kaldı Selahattin Günbey, arkasında acılı bir aile bıraktı. Anne, babası ve 10 kardeşi, küçük Selahattin'in bedenini toprağa verdikten sonra, Derçömer yaylasındaki çadırlarına döndü. 13 yaşındaki oğlu Selahattin'i kaybettikten sonra ruhsal çöküntü yaşayan acılı anne Türkan Günbey, oğlunun öldürüldüğüne hâlâ inanamıyor. Çadır kapısının eşiğinde oğlu gelecekmiş gibi bekleyen acılı anne, yürek burukluğu ve öfkeyle "Bir avuç toprak için neden çocuğumu öldürdüler?" diye soruyor.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Mayın temizlemek için firma aranıyor GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi işinin, Maliye Bakanlığı'nın açacağı ihaleyle özel firmalara yaptırılacağını bildirdi. Özgül, Suriye sınırındaki 306 kilometrelik mayınlı arazinin toprak etüdünün yapıldığını ve yüzde 85'inin organik tarım yapmaya elverişli olduğunu söyledi. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerle ilgili, bugüne kadar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında 4 defa toplantı yaptıklarını anlatan Özgül şöyle konuştu: "Önemli mesafeler kat ettik. Arazinin büyük bir bölümünün etüdünü yaptık. Bu toprakların yüzde 85'lik bir bölümü tarıma elverişli çıktı. Burada organik tarım yapabilme imkânı söz konusu. Çünkü uzun yıllar ne gübre kullanılmış ne de kimyasal ilaç kullanılmış. Dolayısıyla 306 kilometrelik bir alan organik tarım için uygun. Örnek işletme modeli ne olur? Nasıl işletiriz, nasıl kiralarız? Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bir çalışma gerçekleştirdi. Örnek işletme modelleri oluşturuldu. Hukuki altyapı ile ilgili çalışmaları gerçekleştirdik. Yani şu anda hazır durumda, bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı çıktı."

TSK'nın denetimi olacak Mayın temizleme çalışmalarının GAP İdaresi koordinasyonunda yapılacağını hatırlatan Özgül, "Mayınların temizlenmesi ihalesini, Maliye Bakanlığı yapacak. Mayın temizleme işini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) uzmanlarının denetiminde özel firmalar yapacak. Mayın temizleme işinin başlaması için bir süre vermek mümkün değil. Ancak en kısa sürede başlar. Türkiye'de bu işe talep olacak firmalar var. Ama yabancılarla, ortak olarak girebilirler. Kesin bir şey söylemek mümkün değil. Teknik şartname hazırlanacak, şartlara uyanlar bu işi TSK'nın uzmanları denetiminde yapacak" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gökkafes'te kurnaz oyun

SONRAKİ HABER

Tunceliler baraj ve maden istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...