08 Mart 2011 10:35

Şiddete uğrayan kadın kendi haline bırakılıyor

KOCAELİ Tıp Fakültesinde “Bir Sağlık Sorunu: Kadına Yönelik Şiddet” konulu söyleşi gerçekleştirildi.İlk konuşmacı Doç. Dr. Nilay Etiler: “Hastanelerde  performansa dayalı ücretlendirmede kadının erkekten daha az ücret aldığını bunun sebebinin de kadının evinde kocasına ve çocuklarına harcadığı zam

Şiddete uğrayan kadın kendi haline bırakılıyor
Paylaş

KOCAELİ Tıp Fakültesinde “Bir Sağlık Sorunu: Kadına Yönelik Şiddet” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

İlk konuşmacı Doç. Dr. Nilay Etiler: “Hastanelerde  performansa dayalı ücretlendirmede kadının erkekten daha az ücret aldığını bunun sebebinin de kadının evinde kocasına ve çocuklarına harcadığı zamandan kaynaklı” olduğunu söyledi. Etiler sözlerine: “Bunun aslında tüm iş alanlarında böyle olduğunu, aynı işi yapmalarına bağlı kadınların erkeklerin aldığı maaşın en fazla yüzde 80’ini alıyor” diyerek devam etti. Hâlâ 18-24 yaş arası kadınların yüzde 10’unun başlık parasıyla, yani satılarak, evlendirildiğini söyleyen Etiler, bunun kadın sağlığıyla ilişkili bir sorun olduğunu belirtti.

Tıp son sınıf öğrencisi Demet Kaya ise yaptığı konuşmada şiddetin eğitim düzeyinden çok toplumun kadına bakış açısıyla alakalı olduğunu söyledi. Kaya, “Kadınlar şiddete uğruyor doktoruna söyleyemiyor. Böylelikle de şiddet uygulayan erkekler hak ettikleri cezayı almıyor, gerçi verilen cezalar da tatmin edici değil, cezaların yeniden yapılanması gerekli” dedi.

Söz hakkı isteyen Ebelik öğrencisi Hacer Yıldız da “Aile hekimliğinden kaynaklı artık ev ziyaretleri yapılmıyor, kadınlar ev ortamında izlenemiyor, böylelikle kadının şiddete uğradığı saptanamıyor” dedi. Sözlerine artık kadınlar sadece hastalandıkları zaman sağlık kuruluşlarına baş vuruyor. Fiziksel veya maddi imkanları kısıtlı kadınlar ise sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar ve kendi hallerine bırakılıyorlar” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açlık ve yoksulluk sınırı hızla yükseliyor

SONRAKİ HABER

IMF gelişen ekonomilerde ‘ısınma’ gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...