23 Mart 2005 22:00

Patrondan izin al, yoksa...

Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, Deri-İş Tuzla Şubesi'ne gönderdiği yazıyla, "Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi'nin izin vermemesi durumunda herhangi bir basın açıklamasının yapılamayacağın" bildirdi.

Paylaş
Toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğü Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'nde patronlar, işçilerin taleplerinin önüne geçmek için, resmi makamları bile devreye soktular. Tuzla Kaymakamı ve jandarma, Deri-İş Sendikası'na patrondan izin almadan eylem yapmayı yasakladılar. Tuzla Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı'na resmi başvuruda bulunan deri patronları, işçilerin dün yapacağı basın açıklamasına müdahale edilmesini istedi. Deri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nün kaymakamlığa gönderdiği 22.03.2005 tarihli yazıda, Rumeli Deri Fabrikası'nın kapatılmasına karşı, toplusözleşmenin bitirilmesi istemiyle ve hükümetin özelleştirme politikalarını protesto etmek amacıyla Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi'nin eylem yapacağı duyuruldu. Patronların ve İlçe Jandarma Komutanlığı'nın yazısını hemen işleme koyan Kaymakam Fahri Keser de Deri-İş Tuzla Şubesi'ne gönderdiği yazıyla, "Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin izin vermemesi durumunda herhangi bir basın açıklamasının yapılamayacağını" bildirdi. Yazısında, sanayi bölgesinin özel mülk statüsünde olduğunu, gösteri yapmak için mülk sahibi veya kullanıcısından izin alınmasının genel hukuk prensibi olduğunu savunan Keser, "Yasadışı bir faaliyetin tesbiti halinde İlçe Jandarma Komutanlığınca müdahale edileceğinin bilinmesini rica ederim" dedi.

Olmayan gösterinin telaşı! Sendikanın dün için herhangi bir eylem kararı olmaması da jandarma ve patronları yatıştırmadı. Kaymakamlığın yazısı üzerine Organize Sanayi Bölgesi, Tuzla Jandarma Komutanlığı'na bağlı birlikler ve Alay Komutanlığı'na bağlı komando birlikleri tarafından ablukaya alındı. Patronların tehditlerine ve kaymakamlığın yazısına tepki gösteren Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya, toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulduğunu hatırlatarak, "Bu girişimler işçileri tedirgin etmek için, deri patronlarının talebi doğrultusunda uygulanıyor. Deri işçisi üzerinde baskı kurmak istiyorlar" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Dostluğunuz güç verdi'

SONRAKİ HABER

'Yasalar işçilerin lehine düzenlenmeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...