23 Mart 2005 22:00

Kamusal eğitim tehlikede

Her fırsatta özel okulların oranının yükseltilmesinden yana olduklarını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şimdi de 10 bin sözleşmeli öğretmen almak için harekete geçti.

Paylaş
Her fırsatta özel okulların oranının yükseltilmesinden yana olduklarını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şimdi de 10 bin sözleşmeli öğretmen almak için harekete geçti. Kamusal hizmetlerin özelleştirilmesinin önemli bir ayağını oluşturan sözleşmeli personel alımı, öğretmenlerin işgüvencesini de tehlikeye atacak. Konya Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında, 'Teknik Ortaöğretim Okullarında Meslek Kursu ile Geliştirme ve Uyum Kursu' işbirliği protokolü imzalandı. Başöğretmen Salonu'ndaki imza töreninde bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin durumunun iyi olmadığını vurgulayarak, "Mesleki ve teknik eğitim mutlaka ayağa kaldırılmalıdır" diye konuştu. Çelik, meslek okullarının çok dağınık bir halde olduğunu da savunarak, "Çok fazla bina, çok fazla müdür, çok fazla müdür yadımcısı, çok fazla ismen kurum ve tabela oluşturmuşuz. Bu konuda bir derlenip toparlanmaya ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Sözleşmeli alınacak Hüseyin Çelik, protokol imza töreninin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını da cevapladı. Çelik, yöneltilen bir soru üzerine, farklı branşlarda 10 bin sözleşmeli usta öğretici alınması için Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Çelik, bu konuda şunları dile getirdi: "Bunun parası devlet bütçesinden çıkacağı için, bu vize çıkarsa 10 bin branş öğretmeni alacağız. Çünkü geçmiş yıllarda İngilizce ve Bilgisayar için aldık. Eksiğimiz olan diğer branşlarda da böyle bir yola gideceğiz." Alınacak usta öğreticilerin maaşlarının ne olacağının sorulması üzerine Çelik, "Bilgisayar ve İngilizce'dekinin aynısı olacak" cevabını verdi. Çelik ağustos ayındaki atamanın ise kadroya yapılacak ilk atama, açıktan atama ve naklen atamaları olduğunu hatırlattı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Paralar toplandı hizmet yokOzan Sürücü Gaziemir Belediyesi'ne bağlı Evka-7'de, 1999 yılının Nisan ayında yerleşime açılan bir toplu konut alanı olmasına rağmen pek çok sorun yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir şirket olan Ege Şehir Planlama A.Ş. tarafından yapılan toplu konutların çevre düzenleme işleri bir türlü tamamlanmamış. Mahalle sakinlerinin çabaları sonucu Belediye'nin başlattığı çevre düzenleme işleri de bir süre sonra durmuş. Apartmanların önlerinde bulunan ve aslında merdiven yapılması gereken istinat duvarlarının arasındaki boşluklar yağan yağmurların da etkisiyle uçurum halini almış durumda. Mahalle sakinleri, üst sokaklara geçebilmek için bu boşlukları kullanmak zorunda kalıyor. Bu da özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor. Kış aylarında yağan yağmurla birlikte duvarların arasındaki bu boşluklardan yola akan çamur, inşaatlar bittikten sonra asfalt atılan yolların üstünü toprakla kapatmış. Belediye ekipleri de yeniden asfaltlama yapmayınca yollar toprak yol haline gelmiş. Zafer Mahallesi Muhtarı Ömer Göktepe, daha önceki başvurularından sonra mahalle sakinlerinden çevre düzenlemesi için evlerinin büyüklüğüne göre 417 milyonla 531 milyon arasında para toplandığını belirtiyor. Mahalle sakinleri seçimler öncesi toplanan bu paralardan sonra mahallenin dışındaki 3 bloğun çevre düzenlemesinin yapıldığını ama seçimden sonra bir daha kimsenin uğramadığını belirtiyor. Muhtar Ömer Göktepe, mahallelerinin Ege Şehir Planlama'nın yaptığı diğer sitelere göre çok kötü durumda olduğunu belirtiyor.

'Çöp kokusundan durulmuyor' En büyük sorunlardan biri de mahallenin hemen arkasında bulunan çöp fabrikası. Burada Gaziemir, Narlıdere ve Balçova bölgesinin çöpleri toplanıyor. Muhtar, çöp fabrikası yetkililerinin de kapasiteden fazla çöp geldiğini söylediklerini aktarıyor. Fabrikada kamyonlar ve iş makinaları çöplerin üstünü toprakla kapatmak için harıl harıl çalışıyor. Göktepe, "Yazın buraya bir gelseniz, sinekten ve ağır çöp kokusundan durulmuyor" diyor. Semtten sadece Konak'a otobüs var ve semt sakinleri bunun da çok dolaştığını belirtiyorlar. Daha önceden bu otobüslerin Alsancak'ı bile dolaştığını dile getiren Muhtar, "Büyük Şehir Belediyesi'nde bürokrasi çok yoğun, bir otobüs güzergâhını değiştirebilmek için 5 ay uğraştık" diyor. Mahalle sakinleri ve muhtar İzmir Büyük Şehir Belediyesi'ne, "Bizden topladıkları paraları yasal faiziyle geri versinler, biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz" çağrısında bulunuyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Kötü alıştı

SONRAKİ HABER

'Kayıp silah' davasından ceza çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...