22 Mart 2005 23:00

IMF politikaları terk edilmeli

Türk-İş Başkanlar Kurulu, Türkiye Taş Kömürü (TTK) kurumunun ve kömür madenciliğinin sorunları ile ERDEMİR'in özelleştirme girişimlerine dikkat çekmek amacıyla Zonguldak'ta toplandı. Başkanlar Kurulu'nun açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, özelleştirmeler, kamu sözleşmeleri, IMF, TCK ve Avrupa Birliği'ne kadar pek çok konuda açıklama yaptı. Toplantıya katılan Zonguldak maden işçileri "Her yer SEKA her yer direniş" sloganını attılar. Türkiye'nin "sahtecilik cennetine" dönüştüğünü, yolsuzluğun yaygınlaştığını ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerdeki kapkaç terörünün halkın can güvenliğini ortadan kaldırdığını dile getiren Salih Kılıç, bu duruma sosyal ve ekonomik çarpıklıkların neden olduğunu belirtti. Hükümetin güvenlik güçlerinin sayısını artırarak sorunu çözmeyi umduğunu, ancak sorunun çözümünün adil ve dengeli bir gelir dağılımının sağlanmasında olduğunu kaydeden Kılıç, "İşsizliğin ve yoksulluğun bir an önce ortadan kaldırılması için mevcut sanayi tesislerini kapatmak değil, onlara yenilerini eklemek, yeni yatırım yapmak, istihdamı artırmak gerekmektedir" dedi. IMF ve DB politikalarına dayalı ekonominin tarım alanlarının daralmasına, çiftçilerin yok olmasına, özelleştirmelerle işyerlerinin kapanmasına, teşvik yasalarını engelleyerek istihdamın daralmasına yol açtığını belirten Kılıç, bu politikaların terk edilmesi gerektiğini ifade etti. Kılıç "Türkiye artık IMF'den kurtuluş yollarını düşünmek ve tartışmak aşamasına gelmiştir" diye konuştu.

SEKA yaşamalı Türkiye'nin en stratejik kuruluşlarından biri olan ve geçen yıl 591 milyon dolar kâr eden ERDEMİR'in yabancı şirketlere satılmak istendiğine dikkat çeken Kılıç, Türk-İş'in, ERDEMİR, TEKEL, TÜPRAŞ, PETKİM gibi kuruluşlar ile limanlar ve enerji sektöründeki özelleştirmelere karşı olduğunu, bu yöndeki mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. Kılıç, SEKA işçilerinin 52 gün boyunca eşleriyle birlikte verdiği mücadelenin özelleştirme uygulamalarının hükümet tarafından yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını kaydetti. SEKA işçilerinin haklı ve meşru mücadelelerinin sonuçlandığını dile getiren Kılıç, bundan sonraki görevin kâğıt sanayisinin bu köklü kuruluşunu yaşatmak olduğunu belirtti.

TTK için mücadele IMF politikaları nedeniyle Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) kömür üretemez duruma getirildiğini söyleyen Kılıç, TTK'nın küçültülerek ortadan kaldırılmasına karşı mücadele eden Genel Maden-İş Sendikası'nın yanında olduklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı'nın Zonguldak'ta kömür üretiminin devam edeceğine yönelik açıklama yaptıklarını hatırlatan Kılıç, "Ancak Zonguldak madenlerine yatırım yapılmamakta, mevcut işçiler emekli edilmekte, yeni işçi alınmamakta, verilen sözler tutulmamaktadır" dedi. Kılıç, Zonguldak'ta üretilen kömürün başta çimento sanayiinde olmak üzere Çaykur, şeker fabrikaları ve enerji sektöründe kullanıldığını vurgulayarak, üretimi artırma ve sürekliliği sağlama yönünde önlemlerin alınmasını istedi.

Gerekeni yaparız Başkanlar Kurulu'nda, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde hazırlanan yasa tasarılarını değerlendireceklerini kaydeden Kılıç, bu konudaki endişelerini hükümete ileteceklerini ifade etti. Kılıç, hükümetin reform konusunda ısrarlı olması halinde gerekeni yapacaklarını kaydetti. Salih Kılıç, bu yıl ki kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde hedeflerinin, istihdamı gözeterek ve reel kayıpları gidererek, sözleşmelerin bir an önce sonuçlandırılması olduğunu vurguladı.

Evrensel'i Takip Et