22 Mart 2005 22:00

Dünyada gazetecilerin kara yılı

78 gazetecinin öldürüldüğü 2004, gazeteciler açısından 1999'dan sonraki en kötü yıl oldu. Uluslararası Basın Enstitüsü'nün hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl Irak, Filipinler, Haiti, Ukrayna, Meksika ve Bangladeş'te gazeteci cinayetleri işlendi.

Paylaş
Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) hazırladığı rapora göre, 78 gazetecinin öldürüldüğü 2004 yılının, 1999'dan sonraki en kötü yıl olduğu ortaya çıktı. 1999'da 84 gazeteci öldürülmüştü. IPI, yetkililerin gazeteci cinayetlerinin soruşturulmasındaki başarısızlığının küresel basın özgürlüğünü tehdit ettiğini de açıkladı. Raporda, geçtiğimiz yıl Irak'ta 23, Filipinler'de ise 12 gazetecinin öldürüldüğü kaydedildi. IPI ayrıca Filipinler, Belarus, Haiti, Ukrayna, Meksika ve Bangladeş gibi ülkelerde gazeteci cinayetlerinin soruşturulmasında yetkililerin başarısızlığının endişe yarattığını duyurdu. Enstitünün editörlerinden David Dadge, katillerin adalet önüne çıkarılmamasının gazetecilerle sorunları olan diğer kişileri de bu yolu takip etme konusunda cesaretlendirdiğini söyledi. Dadge, terörle mücadelenin de basın özgürlüğünü zedelediğini ifade etti. Irak'ta öldürülen gazetecilerden 3'ünün ABD güçlerinin kurbanı olduğu belirtilirken, Dadge ölümlerin soruşturulması için tam bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. IPI'nın raporunda, 2004'ün ABD medyası için sorunlu olduğu, 11 gazeteciye federal mahkemelerde görülen davalarda ifade vermeleri için celp çıkarıldığı vurgulandı.

Bakutz'a özgürlük Öte yandan, Haklar ve Özgürlükler Cephesi Ankara Temsilciliği, "1 Nisan Operasyonu" kapsamında tutuklanan "Gerçek ASBL" adlı vakfın sekreteri Avusturyalı Gazeteci Sandra Bakutz'un serbest bırakılmasını istedi. Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gazeteci Bakutz için HÖC üyeleri dün Yüksel Caddesi'nde eylem yaptı. "Sandra Bakutz'a özgürlük" sloganını atan HÖC'lülere seslenen Savaş Özçelik, "1 Nisan komplosunun duruşmalarını izlemek için ülkemize gelen Gazeteci Sandra Bakutz, yasalar ve uluslararası hukuk ayaklar altına alınarak gözaltına alındı ve tutuklandı. Devlet, muhalif Gazeteci Bakutz özelinde, bir kez daha keyfilik ve hukuksuzlukta nasıl sınır tanımadığını gösterdi" dedi. Özçelik, 30 Mart Çarşamba günü Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.45'te görülecek olan duruşmaya katılım çağrısında da bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Dün uyardık, bugün çöktü

SONRAKİ HABER

Mesaj doğru okunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...