20 Mart 2005 22:00

Bush işgali savundu

Irak'ın işgal edilmesinin ikinci yıldönümünde konuşan ABD Başkanı Bush, işgali savundu. Asılsız olduğu kanıtlanan iddialarını yinelemekten çekinmeyen Bush, Irak için pembe bir tablo çizerken Irak'ta yaşanan sürecin Beyrut ve Tahran'da da yaşanacağını söyledi.

Paylaş
ABD Başkanı President George W. Bush, Irak işgalinin başlamasının ikinci yıldönümü nedeni ile yaptığı konuşmada, iki yıl önce verdiği kararın doğruluğunu savunarak bunun özgürlük tarihinde bir dönüm noktası olduğunu iddia etti. ABD Başkanı Saddam Hüseyin'in 'terörü' desteklediği ve kitle imha silahlarına sahip olduğu iddialarını da yineledi. Ancak ABD'nin Irak'ta kitle imha silahı bulamadığı ve silah aramaktan vazgeçmesi hakkında yorum yapmadı. Bush Irak savaşının neticesinde ABD'nin daha güvenli bir yer olduğu iddiasını da yineleyerek işgalin Ortadoğu'da bir değişim süreci başladığını ileri sürdü. "Bugün Ortadoğu'da umut verici işaretler görüyoruz" diyen Bush, Irak'ta özgürlüğün zaferinin Beyrut'tan Tahran'a kadar bir bölgede demokratik reformların önünün açıldığını savundu.

Yeni hedef belirledi Afganistan'da kadınların oy kullanabildiklerini belirten Bush, Lübnan'da da binlerce insanın sokaklara çıkarak 'demokrasi ve bağımsızlık' istediğini ifade etti. "Bu olaylar özgürlük tarihinin dönüm noktalarıdır" diyen Bush, Irak'ın Özgürleştirilmesi Operasyonu'nun başlatılması emrini verirken amacın dünyayı korumak ve halkları baskıcı yönetimlerden kurtararak özgürleştirmek olduğunu öne sürdü. Irak hükümeti Irak halkı ve dünya için bir tehdit olduğu için harekete geçtiklerini söyleyen Bush "Bugün Irak halkı alınyazısını değiştirdi" dedi. ABD Başkanı, "Bugün Iraklılar tüm Irak halkının taleplerini yansıtan kendi hükümetlerini kuruyorlar" ifadelerini kullandı.

Ölen askerleri takdir etti Bush Irak'ta ölen bin beş yüz Amerikan askerini takdir ettiğini söyleyerek Irak güvenlik güçlerinin eğitiminin tamamlanması ile bu ülkeden ayrılabileceklerini söyledi. "Sonunda Iraklılar kendi ülkelerini savunabilecek duruma gelecekler" diyen Bush, özgür bir ülkenin kurulmasına yardımcı olmaktan onur duyduklarını söyledi. ABD Başkanı Bush, "Son yıllarda yaşanan süreç bize önemli bir ders verdi: Kendi ülkemizdeki özgürlük giderek başka ülkelerdeki özgürlüklerin savunulmasına bağlı hale geldi" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şaron'a değil çekilmeye destek

SONRAKİ HABER

Bu adamı durdurun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa