20 Mart 2005 22:00

Şaron'a değil çekilmeye destek

Gazze'den çekilme planını engellemek isteyen Siyonist ve yerleşimci örgütlerin, Haremüşşerif'i işgal ederek provokasyon yaratma planlarına İsrailliler sokaklara çıkarak yanıt verdi.

Paylaş
İsrailli şeriatçı kesimler ve yerleşimci örgütleri, Gazze Şeridi'nden çekilme planını baltalamak için provokotif eylemlerin hazırlığını sürdürürken İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezinde toplanan on binden fazla kişi Gazze Şeridi'nden çekilmeye destek verdi. Eyleme katılan binlerce kişi "İsrail Gazze Şeridi'nden çekiliyor" sloganları atarken "Bugün Guş Katif, yarın Batı Şeria" ve "Gazze Şeridi'ni boşaltmak hayatı seçmektir" yazılı pankartlar taşıdılar. Geçtiğimiz hafta içinde Gazze'den çekilme planını baltalamak isteyen şeriatçılar ve bazı hahamların, Haremüşşerif'i istila etmeyi planladıkları ortaya çıkmıştı. İsrail TV'sinin 2. kanalı, çeşitli örgütlerin militanlarıyla hahamların katıldığı bir toplantının görüntülerini yayınlamış toplantıda planı engellemek için Haremüşşerif'i ele geçirmenin şart olduğu söylenerek Haremüşşerif'in istilasının, yeni bir şiddet dalgası yaratacağı, böylece çekilmenin askıya alınacağı savunulmuştu.

Provokasyona hayır Gösterinin, barış örgütlerinin ve sol partilerin bir araya gelerek oluşturdukları "Çoğunluk Koalisyonu'' tarafından düzenlendiği kaydedildi. İçişleri Bakanı Ofir Pines eylemde yaptığı konuşmada, "Hükümet Gazze Şeridi'ni boşaltmaya karar verdi ve bu gerçekleşecek. Emirlere itaat etmeyi reddedenlere, şiddete ve provokasyonlara 'hayır' diyoruz" dedi. İsrail, Gazze Şeridi'nden önümüzdeki temmuz ayında çekilmeye başlayacak. Çekilme işlemi 3-4 hafta sürecek. Eylemde Likudlu bakanlar Meir Sheetrit and Tzipi Livni konuşma yaptılar.

Eylemler sürecek Diğer yandan Barış Şimdi örgütü temmuz ayında çekilme tamamlanana kadar eylemlerin yayılarak sürdürüleceğini açıkladı. Eylemde konuşma yapan bir milletvekili de "Biz bugün burada Başbakan Ariel Şaron için gösteri yapmıyoruz. Amacımız Şaron'u desteklemek değil Gazze Şeridi'nden çekilme planının hayata geçmesini sağlamak. Bugün Başbakan Şaron için değil bütün İsrail halkı için buradayız" dedi. Barış Şimdi örgütünün genel sekreteri Yariv Oppenheimer de, plana karşı çıkan ve saldırı tehditlerinde bulunan yerleşimcileri eleştiren bir konuşma yaparak "Bu insanlar bizleri iç savaşa çağırıyorlar ancak bilsinler ki gerekmesi durumuda biz bundan çekinmeyiz" dedi. Son konuşmacı ise Tel Aviv üniversitesi Öğrenci Birliği lideri Yiftach Atzmon idi. Atzmon, ülkenin geleceği ve iyi bir eğitim için verilen mücadelenin sınırlarla ilgili politik mücadeleden ayrı tutulamayacağını söyledi. Bu arada Batı Şeria'da 4 İsrail askerinin vurulduğu bildirildi. İsrail ordusu ve sağlık görevlileri, İsrail askerlerinin saldırıda yaralandığını belirtirken, Batı Şeria'da bir diğer çatışmada da bir Filistinlinin yaralandığını kaydettiler.

ÖNCEKİ HABER

Tandır ekmeğine talim

SONRAKİ HABER

Bush işgali savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...