19 Mart 2005 22:00

Haydi Newroz alanına!

Yaşlısından gencine, kadınından erkeğine on binlerce kişi bugün alanlara çıkarak, barış ve özgürlük bayramı Newroz'u kutlayacak.

Paylaş
Ortadoğu halklarının barış, kardeşlik ve özgürlük bayramı Newroz, bugün alanlarda kutlanacak. Yaşlısından gencine, kadınından erkeğine, yurt genelinde sokağa çıkacak on binlerce kişi, özgürlük ateşi yakacak. "Savaşa geçit vermeyeceğiz" vurgusuyla yapılacak kutlamalar yarın da devam edecek. Kutlamaların renkli ve kitlesel geçmesi beklenen İstanbul'da bütün hazırlıklar tamamlandı. Günler öncesinde toplantılar, bildiri dağıtımı, afiş ve pankartlarla çağrı yapılan Newroz'a bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler'de davet edildi. Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda gerçekleşecek kutlamalara her ilçeden otobüs kaldırılacak. Newroz ateşi, Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda yakılacak. DEHAP, EMEP, SDP, İHD Ankara Şubesi, Halkevleri, KESK Ankara Şubeler Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Ankara 78'liler Derneği ve Kızılırmak Köy Dernekleri Federasyonu'nun çağrısıyla gerçekleştirilecek mitingde barış ve kardeşlik taleplerine yer verilecek. Bugün saat 12:00'de Toros Sokak'ta toplanacak olan katılımcılar, burada toplandıktan sonra Abdi İpekçi Parkı'na yürüyecekler. Yürüyüş gruplarının Abdi İpekçi Parkı'na ulaşmasının ardından başlayacak mitinge yerel sanatçılar da türküleriyle renk katacak. Adıyaman'da Newroz, Koşu Parkuru'nda yapılacak mitingle kutlanacak. Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla gerçekleşecek miting saat 11.00 ile 15.00 arasında yapılacak.

Diyarbakır'da yarın Newroz kutlamaları için gözlerin çevrildiği Diyarbakır'daki hazırlıklarda son aşamaya gelindi. Newroz ateşinin 15 ton odun, 20 teneke yanık yağ, 2 teneke benzin ve 600 litre mazotla alevlendirileceği kutlamalar için Diyarbakır'daki sepetli motorlardan, kamyonlara, otomobillerden faytonlara kadar yüzlerce araç seferber edildi. Alana Turkcell'in şebeke sorunu yaşanmaması için seyyar baz istasyonun yanı sıra ilk ilk kez denendiği belirtilen bir ses sistemi kuruldu. Diyarbakırlılar, Newroz günü davul zurnalarla uyandırılarak, kutlamalara davet edilecek. "Newroz Barıştır/Savaşa Geçit Vermeyeceğiz" sloganı ile yapılacak kutlamalara sanatçılar Ciwan Haco, İbrahim Tatlıses, Çetin Oraner, Koma Çiya ve süpriz sanatçılar katılacak.




Kurtalan'da kutlamalar erken başladı Siirt'in Kurtalan ilçesinde binlerce kişi, Newroz ateşi yakarak kutlamalara başladı. "Savaşa geçit vermeyeceğiz" mesajının damgasını vurduğu kutlamada, Kürt sorununun barış ve demokratik çözümü talepleri dile getirildi. Kurtalan'da Un Fabrikası yanında bir araya gelen binlerce kişi, 21 Mart Newroz Bayramı'nı kutladı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada, alkış ve zılgıtlar eşliğinde, "Biji Serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Biji Newroz" sloganları atıldı. Newroz ateşini sanatçılar Xeyro Abbas ve Peyman Arjin ile DEHAP PM Üyesi Haydar Kılıççıoğlu ve Kurtalan Belediye Başkanı Murat Ceylan yaktı. Newroz Tertip Komitesi Başkanı Hasan Polat, Newroz geleneğini yaşatmanın bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Bölgemizde baskı, inkâr ve şovenizme dayalı rejimler olduğu sürece Newroz ateşi yanmaya devam edecektir" dedi. Kurtalan Belediye Başkanı Murat Ceylan da, Türkiye'nin intikam ve şiddet politikasıyla bir yere varamayacağını vurgulayarak, "Gün artık barış için birlikte yürüme zamanıdır. Gelinen noktada ayrılıkların ortadan kaldırılması, çatışmanın son bulması, anaların çocuklarını kucaklaması için genel bir af çıkmalıdır" diye konuştu.


'POLİS YETMİYOR' DİYE İZİN VERİLMEDİ! Pazarcık Kaymakamlığı'na yapılan Newroz başvurusu, İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde yeterli personel bulunmadığı için meydana gelecek herhangi bir olayda yeterli tedbirin alınamayacağı gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. Kaymakamlık tarafından gönderilen yazıda, kutlamaların yapılacağı 20 Mart tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin Kahramanmaraş'a geleceği, aynı gün içerisinde il merkezinde "kritik ve çok önemli" bir futbol maçının yapılacağı belirtilerek, "İlçemizin sosyal ve etnik yapısı gözönüne alındığında her an toplumsal bir olayın meydana gelmesi kuvvetle muhtemeldir. İlçe emniyet müdürlüğünde bulunan mevcut personel ile meydana gelebilecek muhtemel bir toplumsal olayda gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasında yetersizlik meydana gelebileceği gerekçesiyle uygun görünmemiştir. 21 Mart tarihi uygundur" denildi.

DEHAP Pazarcık İlçe Başkanı Doğan Kızıldağ, Gaziantep'te yapılacak kutlamalara katılacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Borçlulara yasak borç ödetti

SONRAKİ HABER

Yoksuldan tedavi parası alacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa