16 Mart 2005 22:00

Pazarlık bitmedi

Irak'ta 30 Ocak 'ta yapılan seçimlerle oluşan 275 üyeli meclis yemin etti. Başkanlık konseyi ve devlet başkanı seçmek zorunda olan mecliste pazarlıklar sürüyor.

Paylaş
Irak'ta 30 Ocak seçimleriyle oluşturulan meclisin 275 üyesi, dün yapılan ilk oturumda yemin etti. Irak Devlet Başkanı Gazi El Yaver, yaptığı konuşmada, ''Ya hepimiz kazanır, ya da hepimiz kaybederiz. Gelin, yöntemlere bakmaksızın amaçlarımızı birleştirelim'' dedi. Konuşmaların ardından düzenlenen yemin törenini, Irak Yüksek Mahkeme Başkanı Mithad El Mahmud yönetti. Törenden sonra devam etmesi beklenen toplantı, aniden sona erdirildi.

Sırada başkanlık konseyi var Irak meclisinin ilk olarak devlet başkanı ve yardımcılarından oluşan bir başkanlık konseyi seçmesi gerekiyor. Bunun için ise rakip bloklar, aday gösterilecek isimler üzerinde anlaşmak zorunda. Zira, seçilecek kişiler meclisin 3'te 2'sinin, yani 184 üyenin desteğini almak zorunda. Bunun ardından konsey, başbakan ve kabineyi belirleyecek. Konsey, 2 hafta içinde oybirliğiyle bir başbakan atamak zorunda. Atanan başbakan ancak salt çoğunluğun (138 üyenin) desteğiyle güvenoyu alabilecek. Anayasa için ise ağustos ayında hazırlanacak taslak, 15 Ekim'de referanduma sunulacak. Anayasa onaylanırsa 15 Aralık'a kadar yeniden genel seçim yapılacak ve yıl sonuna kadar yeni hükümet kurulacak.

Yeşil Bölge sarsıldı Bu arada, oturumun başlamasından hemen önce Yeşil Bölge yakınlarında patlama sesleri duyulduğu, patlamalara 2 havan mermisinin yol açtığı bildirildi.

Diğer saldırılar Irak'ta dün yaşanan diğer gelişmeler ise şöyle:
  • Bakuba'da bir Irak askeri kontrol noktasına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 3 Iraklı asker öldü, 7 kişi yaralandı.
  • Bağdat'ın batısındaki Bağdadi kentinde Iraklı bir general Amerikan askerleri tarafından öldürüldü.
  • Kerkük'ten Beyci'ye ham petrol nakledilmesinde kullanılan boru hattına dün sabotaj düzenlendi. Onarımın 3 gün sürebileceği kaydedildi.


    Mecliste milletvekili dağılımı Birleşik Irak İttifakı........140. Kürt İttifakı........75. Irak Listesi........40. Iraklılar Partisi........5. Irak Türkmen Cephesi........3. Ulusal Bağımsız Elitler........3. Irak Komünist Partisi........2. İslami Kürt Birliği........2. Irak İslami İşçi Hareketi........2. Ulusal Demokratik İttifak........1. Ulusal Rafidin Listesi........1. Uzlaşma ve Kurtuluş........1.

  • ÖNCEKİ HABER

    Suriye istihbaratı da çekildi

    SONRAKİ HABER

    Yargıya müdahaleye yanıt sokaktan geldi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...