14 Mart 2005 22:00

'ERDEMİR'in satışı ihanettir'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol bir grup milletvekili ile ERDEMİR Demir Çelik İşletmesi'nin özelleştirilmesine ilişkin, işletmede örgütlü Türk Metal Sendikası'nı ziyaret etti.

Paylaş
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol bir grup milletvekili ile ERDEMİR Demir Çelik İşletmesi'nin özelleştirilmesine ilişkin, işletmede örgütlü Türk Metal Sendikası'nı ziyaret etti. 2004 yılında 631 milyon dolar kar eden tesisin yeniden kurulması halinde maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olacağını belirten Anadol, işletmenin 1 milyar dolar karşılığında blok satışının Türkiye'ye ihanet eden bir hükümet tarafından gerçekleştirilebileceğini söyledi. Hükümetin kurumu dünya çelik mafyasına peşkeş çekmek istediğini kaydeden Anadol, "TEKEL, Sümerbank, SEKA derken sıra ERDEMİR'e geldi" diye konuştu. İşletmenin 1960 yılında, özel sektör statüsünde kurulduğuna dikkat çeken Anadol, özel sektör statüsüne sahip bir tesisin "özelleştirileceği" yönündeki ifadelerin halkı aldatma amacı taşıdığını dile getirdi.

'Erdoğan Chirac'a söz verdi mi?' Anadol, 2010 yılında Türkiye'nin yassı demir ihtiyacının tamamını karşılayabilecek durumda olan ERDEMİR'in dünya ölçeğinde bir kuruluş olduğuna dikkat çekti. Yıllık karı 600 milyon doların üzerinde olan tesisin 1 milyar dolara satılmak istenmesinin altında başka nedenler olduğunu söyleyen Anadol, "Başbakan, Fransa Başbakanı Chirac'a, Türkiye'nin AB üyeliği karşısında ERDEMİR'i Fransız firmalarına satma sözü verip vermediğini açıklasın" diye konuştu. Mart ayı sonunda ERDEMİR'un Genel Kurulu'nun yapılacağını ve yeni yönetimin belirleneceğini hatırlatan Anadol, hükümetin, tesisin satışına onay verecek bir yönetimi başa geçirmeye çalışacağından endişe duyduklarını kaydetti.

'Pis koku var' ERDEMİR'in kar eden ve gelişmiş teknolojiye sahip bir tesis olduğunu belirten Türk Metal Genel Başkanı Mustafa Özbek de "Ortada hiçbir gerekçe yokken özelleştirmeyi gündeme getirmek fabrikadaki huzuru bozacaktır" dedi. Özbek, ERDEMİR'in blok halde yabancı bir şirkete satılmasına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini, bu mücadele için ERDEMİR işçisinin, işçi eşlerinin ve halkın hazır olduğunu vurguladı. Özbek, satışın ardında pis kokular bulunduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Telekom kavgaya hazır

SONRAKİ HABER

İşçinin talep etme hakkı yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa