13 Mart 2005 22:00

Venezüella basını:
   ABD yalanlarına son

Venezüellalı yüzlerce gazeteci, Bush yönetiminin yıllardır sürdürdüğü Chavez karşıtı dezenformasyon kampanyasına karşı harekete geçti. Yalan haberlerin son bulmasını isteyen 400 gazeteci, ABD'nin amacının Chavez'i devirmek olduğunu söyledi.

Paylaş
Venezüellalı yüzlerce gazeteci ABD medyasının, Venezüella ile ilgili kirli ve taraflı yayın yapmasına karşı bir kampanya başlattı. Konu ile ilgili bir açıklama yapan gazeteciler, Amerikan medyasındaki 'karalama' kampanyasının CIA ve Beyaz Saray tarafından desteklendiğini ve Venezüella lideri Hugo Chavez'i devirmeyi amaçladığını söylediler. Bush yönetiminin 2002'deki darbe girişimini unutmadıklarını söyleyen 400'e yakın gazeteci, 'dünyadaki tüm özgür gazetecileri ve bağımsız basın kuruluşlarını bu ahlaksız kampanyaya karşı durmaya' çağırdı.

Demir yumruk yalanı Bush yönetimi yanlısı Fox News kanalının, yayın akışı içerisinde sürekli döndürdüğü "Hugo Chavez'in demir yumruğu" programı ile yapılan demokratik seçimlerde iki kez seçilen lideri, ABD'lilere otoriter bir diktatör olarak lanse ettiği biliniyordu. Bununla birlikte ABD Ulusal Radyosu da (NPR) yayınladığı sözde raporlar ile yeni bir otomobil almak isteyen fakat Venezüella hükümeti tarafından bu isteğine izin verilmeyen Venezüellalı bir ailenin "dramını" dinleyenlerine ulaştırdı. Venezüella'nın gayri safi milli hasılasının son bir yıl içerisinde yüzde 17 artmasına ve otomobil satışı yüzde 47 oranında yükselmesine rağmen bu gelişmeler ABD basınında yer bulamadı. Öte yandan ABD askerlerinin Venezüella yakınlarında konuşlanması, ülkede birçok yetkili tarafından ABD'nin provokatif bir taktiği olarak yorumlandı.


Gerçek, Bush'tan daha büyüktür! Bush yönetiminin Chavez karşıtı dezenformasyon kampanyasına karşı kampanya başlatan 400 gazetecinin imza metni şöyle: Ulusal bağımsızlık ve bölgesel bütünlüğü savunmak gazetecilerin kaçınılamaz görevidir. Gazeteciler, bu vatanperver görevi yerine getirirken kuşkusuz sendikaların da yardımını alarak; ulusal çıkarlar ile ters düşen ve yurttaşlar arasındaki birlik, beraberlik ve barışı etkileyecek kampanyaları engellemeye çalışırlar. Dün Guatemala, Dominik Cumhuriyeti, Şili, Grenada ve Haiti'de olduğu gibi, bugün ABD yönetimi arkasına medya tekellerinin de yardımını alarak saldırılarının hedefine Venezülla'yı koymuştur. Görülmüştür ki, kardeş uluslara karşı yapılan bu saldırılar, güçlü askeri bir hareketin hazırlığı ve devamla ülkelerin işgali olarak amacını bulmuştur. Beyaz Saray ve CIA tarafından hazırlanan ve yalanlarla dolu günlük yorumlar, ABD'li gazeteler ve televizyon kanallarında her geçen gün daha da fazla yerlerini almıştırlar. George W. Bush kabinesinin 2002 başarısız darbe girişimine, geçtiğimiz aylarda olan petrol sektöründeki greve ve Rodrigo Granda'nın Caracas'tan kaçırılmasına aracılık ettiği kanıtlanmıştır ... Bu da yetmez gibi bazı Venezüllalı medya kuruluşları da vicdanlarını kaybederek, bu saldırılara katılmıştırlar. Bu kuruluşların ABD ve karanlık güçler tarafından finanse edildikleri gün gibi aşikârdır. Bu açıklamaya imza atan biz Venezüllalı gazeteciler, Beyaz Saray'ın ülkemize karşı giriştiği bu çirkin saldırıları teşhir etmekle kalmıyor, ulusumuzu rahatsız eden kirli kampanyanın son bulmasını da istiyoruz. Açıklamamız ayrıca bir suç duyurusu niteliği de taşımaktadır. Ayrıca dünyadaki tüm özgür gazetecileri ve bağımsız basın kuruluşlarını bu ahlaksız kampanyaya karşı durmaya çağırıyoruz. Sonuçta Venezülla, ABD'nin 'ihtişamı' düşünüldüğünde küçük bir ülke. Fakat gerçek, Bush ve yalancı hükümetinden çok daha büyüktür!

ÖNCEKİ HABER

'Mesa ülkeyi kaosa sürüklüyor'

SONRAKİ HABER

Irak'ta hükümet görüşmeleri tıkandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa