13 Mart 2005 22:00

'Mesa ülkeyi kaosa sürüklüyor'

Yabancı petrol tekellerinin fazla vergi vermesini öngören yasanın kabul edilmemesi için istifa oyununa başvuran Bolivya Devlet Başkanı Carlos Mesa halkı özelleştirme karşıtlarının protestolarını engellemeleri için kışkırtıyor.

Paylaş
Yabancı enerji şirketlerinin daha fazla vergi vermesini öngören yasayı engellemek için istifa oyunu oynadığı söylenen Bolivya Devlet Başkanı Carlos Mesa'nın ülkede çatışmaları körüklediği belirtiliyor. Sosyalizme Doğru Hareketi'nin (MAS) lideri Evo Morales, yaşanabilecek muhtemel vahşetten Mesa'nın sorumlu olacağını söylerken Mesa'nın sosyal hareketlere ve yasal taleplere karşı örgütlendiğini belirtti.

Halkı kışkırtıyor Hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ardından hükümet yanlılarını 'sokağa çıkmaya' adeta zorlayan Mesa'nın bu tavrı hükümet yanlıları ve sosyal hareketler arasında gerginliğe yol açtı. Hükümet yetkilileri, devlet televizyon kanalları aracılığı ile vatandaşları 'barışçıl eylemler' yapmaya çağırdı. Hükümet yetkilileri ayrıca hükümet karşıtlarının yol kapatma eylemlerine karşı çıkılmasını da istedi. Bolivya Devlet Başkanı, istifasını sunmuş ancak istifa talebi Meclis tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine işçi sendikaları ve kitle örgütleri protesto gösterisi düzenlemişti. Hükümet yetkililerinin bu çağrısının arkasında Mesa'nın bulunduğunu belirten protestocular gösterilere devam etmekte kararlı olduklarını kaydettiler. Yerli gruplar, ülkenin ana sokaklarında yolları kapatarak trafiğin akışını durduruyor. Bu grupların ana talebi yabancı enerji şirketlerinin, hükümet şirketlerinden daha fazla vergi ödemesi. Mesa'nın istifasının bunu önlemek için bir oyun olduğu belirtilmişti. Mesa hükümeti, 'trafiği engelleyenlerin' tutuklanması emrini verdi. Sadece Santa Cruz bölgesinde 80'den fazla otobüs şoförü trafiği engellediği gerekçesiyle tutuklandı.

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in saldırı planı hazır

SONRAKİ HABER

Venezüella basını:
   ABD yalanlarına son

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...