10 Mart 2005 22:00

Fransa'da genel grev

Fransa'da yılbaşından bu yana üçüncü ulusal eylem günü düzenlendi. Çağrısını ülkenin en büyük işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının yaptığı greve milyonlarca emekçi katıldı.

Paylaş
Fransa'da yılbaşından bu yana üçüncü ulusal eylem günü düzenlendi. Çağrısını ülkenin en büyük işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının yaptığı greve milyonlarca emekçi katıldı. Yüzbinlerce emekçi de sokaklara çıkarak iş, ücret ve 35 saatlik iş haftası taleplerini haykırdı. CGT, CFDT, FO, CFTC, FSU, SUD ve UNSA sendikaları, bir süre önce, patronları ve hükümeti görüşme masasına çekmek, ücret artışı talep etmek ve hükümetin 35 saat yasasını değiştirme planını reddetmek üzere bir platform oluşturmuşlardı. 18-20 Ocak tarihleri arasında başlayan eylemler, 22 Ocak'taki ulusal eylem günü ile devam etti. 5 Şubat'taki ikinci ulusal eylemde 600 bin emekçi sokağa çıktı. Dün de üçüncü genel eylem yapıldı. Öncekilere göre bu kez, gösterilerin yanı sıra birçok sektörde 24 saatlik grev ve iş durdurma eylemleri yapılıyor. Greve gidilen işletmelerin sayısı binlerle sayılıyor.

İşçiler sokaklara döküldü Demiryolları, Paris ulaşım şebekesi RATP, 55 büyük şehirdeki kent içi ulaşım şebekeleri, havayolları, okullar, elektrik gaz işletmesi, devlet memurları, posta, telekom, bankalar, metal işletmeleri, petrol ve kimya işletmeleri, gıda sektörlerinde 24 saatlik grevler yapıldı. Greve giden 510 metal işletmesindeki 150 bin kadar işçi sokak eylemlerine katıldılar. Eylemin özellikle büyük şehirlerde etkili olduğu dün sabah saatlerinden itibaren gözlendi. Başta Paris olmak üzere tüm büyük kentlerde demiryolu, karayolu ve havayolu ulaşımı felce uğradı. Trenler, metrolar ve otobüsler çalışmazken, Orly Havaalanı'nda uçuşların ancak dörtte biri yapılabildi. Paris çevresindeki yollarda ise 300 kilometrelik araç kuyrukları oluştu.

Her yerde eylem Fransa çapında 50'yi aşkın merkezde gösteriler gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlere Toulouse'da 40 bin, Marsilya'da 50 bin, Lyon'da 15 bin, Rennes ve Perpignan'da 10'ar bin kişi katıldı. Paris'teki büyük gösteri ise Place d'Italie'de yapıldı. Gösteriye onbinlerce işçi ve emekçi katıldı. İki ayı aşkın bir süredir eylemde olan liseliler de, ilk defa kortej oluşturarak işçi eylemlerine katıldılar.

ÖNCEKİ HABER

Maliye çalışanları işbıraktı

SONRAKİ HABER

DİE'de sürgün yasasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...