09 Mart 2005 22:00

Büro emekçileri grevle uyarıyor

Gelir İdaresi'nin Yeniden Yapılandırılması Yasa Tasarısı'na karşı eylemlerini dün de sürdüren BES üyeleri, uzun süreli grevlere ve işyerlerini terk etmemeye hazırlanıyor.

Paylaş
Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyelerinin, Meclis'e sevk edilen Gelir İdaresi'nin Yeniden Yapılandırılması Yasa Tasarısı'na karşı başlattığı eylemleri büyüterek sürdürüyor. İşbırakmalar ve kitlesel eylemlerle dün hükümeti bir kez daha uyaran büro emekçileri, tasarının Melcis gündeme geleceği bugün de geri çekilmesi talebiyle işbırakacak. Taleplerinin kabul edilmemesi halinde cuma günü de işbırakacaklarını bildiren büro emekçileri, uzun süreli grevler ve işyerini terk etmeme eylemlerine hazırlanıyor. Tasarının geri çekilmemesi durumunda bugün İstanbul'da işbırakacak olan BES şubeleri, dün AKP önündeydi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı bir protesto gösterisi yapan BES'liler sık sık "Sözleşmeli köle olmayacağız", "Hükümet yasanı al başına çal", "Her yer SEKA her yer direniş" sloganlarını attılar. BES 3 No'lu Şube Başkanı Nafi Maraş, "kazanılmaş haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini" söyledi. BES İzmir Şubesi üyeleri yarım gün işbıraktı. Konak, Basmane, Karşıyaka, Şirinyer, Bornova ve Kemalpaşa'dan gelen yüzlerce büro emekçisi Basmane Vergi Dairesi önünde toplanarak, sloganlarla Konak Hasan Tahsin Vergi Diresi'ne yürüdüler. "İşimize sahip çıkacağız", "İşçi, memur el ele genel greve" sloganlarıyla, Fevzi Paşa bulvarının tek şeridini trafiğe kapatarak yürüyen BES'liler, burada şiirler okuyup halaylar çektiler. BES İzmir Şube Başkanı Musa Sever, "Yasa tasarılarının geri çekilmemesi halinde hizmet üretimden gelen gücümüzü kullanma, işyerini terk etmeme, işyerini sahiplenme, koruma altına alma da dahil olmak üzere tüm demokratik ve meşru mücadele hakkımızı kullanacağız, eylemlerimizi büyüterek mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

İşbıraktılar Mersin'de de davul zurna eşliğinde halaylar çekerek eylem yapan BES üyelerine KESK'e bağlı sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verdi. Mersin Defterdarlığı önündeki eylemde konuşan Şube Başkanı Gürsel Sığınır, "Bugün hizmet üretmeyeceğiz. Eğer yasaları geri çekmezlerse önümüzdeki günlerde de hizmet üretmeyeceğiz. Hükümet sesimizi duymazsa demokratik tepkimizi göstererek eylemlerimize devam edeceğiz ve her gün alanlara çıkacağız" diye konuştu. Sığınır, Gelir İdaresi'nde Yeniden Yapılanma çalışmalarında kendisine ayrıcalıklı rol biçilen Ankara Defterdarı Cemal Boyalı'nın BES' e yönelik hasmane tutumunu kınadıklarını ifade derek, sendikal faaliyetlerinin engellenmesi girişimlerini boşa çıkarmakta kararlı olduklarını söyledi.


Kamu-Sen'liler Meclis yolunu kesti Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar da Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Yasa Tasarısı'na karşı Meclis önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Bazı Kamu Sen'lilerin yola oturarak trafiği engellemeleri üzerine polisle arbede yaşandı. Meclis'in Dikmen Kapısı'nda buluşan Kamu-Sen'liler, "Taşrasız merkez hiçtir", "Sn Unakıtan/ele, avuca bakıtan", "Memurla görüşmeyen, TÜSİAD'dan emir alan Bakan" yazılı dövizler açtı. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kazanılmış hakların ellerinden alınmak istendiğini belirterek, bu düzenlemelerin geri alınması, sendikalarla ve taraflarla göşülmesi konusunda hükümeti uyardıklarını söyledi. Akyıldız, hükümete "Kıt kanaat geçinen memurun ahını almayın, aksi halde ödeyeceğiniz siyasi fatura oldukça yüklü olacaktır" diye seslendi. Memur-Sen'e bağlı Büro Memur-Sen üyeleri de dün öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı'na siyah çelenk bırakarak tasarıyı protesto ettiler.

ÖNCEKİ HABER

Gülen için Meclis araştırması istemi

SONRAKİ HABER

Defterdar mı, padişah mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...