08 Mart 2005 22:00

Hedef 'maksimum acı'

ABD, işgal altında tuttuğu Irak'ı, ürettiği yeni silahlar için "deneme tahtası" olarak kullanmaya devam ediyor. İşgalin ardından hızlanan yeni silah geliştirme çalışmalarında son nokta, 2 kilometre uzaklıktan kişiye olağanüstü acı veren bir aygıt. "İsyancılara" ve "halk hareketlerine" karşı kullanılması öngörülen silahın kişiyi öldürmediği, ancak acılar içinde kıvrandırdığı belirtiliyor.

Paylaş
ABD, işgal altında tuttuğu Irak'ı, ürettiği yeni silahlar için "deneme tahtası" olarak kullanmaya devam ediyor. İşgalin ardından hızlanan yeni silah geliştirme çalışmalarında son nokta, 2 kilometre uzaklıktan kişiye olağanüstü acı veren bir aygıt. "İsyancılara" ve "halk hareketlerine" karşı kullanılması öngörülen silahın kişiyi öldürmediği, ancak acılar içinde kıvrandırdığı belirtiliyor. New Scientist dergisinde yer alan habere göre, bu silah, acıyı kontrol altında tutma yönündeki bilimsel çalışmalardan yola çıkarak hazırlandı. Bilimciler; iyi amaçlarla başlattıkları çalışmanın böyle bir noktaya getirilmesine öfkeli. Yeni silahın, işkence amacıyla kullanılmasından endişe ediliyor.

Uzun vadeli etkisi bilinmiyor Ağrıkesiciler konusunda danışmanlık yapan Andrew Rice, "Bu araştırmanın etik yönü konusunda derin kaygılar taşıyorum. Geçici şiddetli acının kullanılması, önleyici bir tedbir olarak kabul edilse dahi, ki ben bunu kabul etmiyorum, uzun vadeli fiziksel ve psikolojik etkileri bilmiyoruz" diye konuştu. ABD ordusunun yeni projesi hakkında ilk bilgiler, biyolojik silah çalışmalarını teşhir eden "Günışığı Projesi" adlı kuruluş tarafından ortaya çıkarıldı. Kuruluşun talebi üzerine, konuyla ilgili gizli belgeler kamuoyuna açıldı. Belgelerden birinde, "lazer kullanan plazmaların yaydığı elektromanyetik dalgaların duyular üzerindeki etkisi"nden bahsediliyor. Bu gizli belgede, "Atımlı Enerji Mermileri" (PEP) anlatılıyor ve bu silahların; katı bir maddeye çarptığında plazma patlamasına yol açan bir lazer ışını gönderdiği belirtiliyor. 2007'de kullanılması öngörülen silahın, kişinin ayağını yerden kesecek güçte olduğu da ifade edilmekte.

Geçici felç yaratıyor 2003 tarihli bir başka belgede, PEP'in hayvanlar üzerinde denendiği ve "acı, geçici felç" yarattığı kaydediliyor. Bu sonuç, patlayan plazmanın sinir hücrelerinde belli bir hareketlenmeyi tetiklenmesine bağlanıyor. Temmuz ayına kadar devam edecek olan yeni çalışmalar ile, bu etkinin artırılması amaçlanıyor. Hedef, "dokulara zarar vermeden acı nöronlarını tetikleyen" bir patlama yaratabilmek. Sansürden geçirildikten sonra yayınlanan belgeye göre Amerikalı komutanlar, araştırmacılardan "optimal parametreleri bulmalarını", yani mümkün olan en büyük acıyı yaratmalarını talep ediyor. Laboratuvarlarda üretilen hücreler üzerinde yapılan deneyler ile, kişinin, yaralanmadan veya ölmeden ne kadar çok acıyı "kaldırabileceği" saptanacak. New Scientist dergisi, projede çalışan iki Amerikalı uzmanla temas kurdu. Florida Üniversitesi'nden Martin Richardson, yorum yapmayı reddetti. Aynı üniversiteden diş acısı uzmanı Brian Cooper ise, çalışmayla ilgisinin olmadığını öne sürdü.

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sigortası ödemeleri

SONRAKİ HABER

'Burası Gürcistan değil!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa