06 Mart 2005 22:00

Uzlaşmaya yanaşmadılar

Suriye'yi askeri saldırı ile tehdit eden ABD ve İsrail, Suriye'nin Lübnan'dan çekileceği açıklamasını 'yeterli bulmadıklarını' açıkladılar.

Paylaş
Suriye'yi askeri saldırı ile tehdit eden ABD ve İsrail, Suriye'nin Lübnan'dan çekileceği açıklamasını 'yeterli bulmadıklarını' açıkladılar. ABD Dışişleri Bakanlığı bu sözleri yıllardır duyduklarını söylerken İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Suriye'nin yanı sıra İran Devrim Muhafızları'nın da ülkeden çekilmesinin şart olduğunu öne sürdü.

'Yeni bir şey yok' ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Adam Ereli, Arapça yayın yapan Amerikan televizyon kanalı El Hurra'ya yaptığı açıklamada, Esad'ın konuşmasına ilişkin, "Konuşmada yeni bir şey yok. Duymadığımız şeylerse hemen ve tamamen çekilmedir " dedi. Ereli, "Yabancı birliklerin Lübnan'dan hemen çekilmesini istiyoruz. Bunu Esad'ın konuşmasında duyamadık" dedi. Şaron ise, İran Devrim Muhafızları'nın Lübnan'dan çekilmemesi durumunda BM Güvenlik Konseyi kararlarının yerine getirilmemiş olacağını öne sürdü. Devrim Muhafızları'nın yıllardır Lübnan'da Hizbullah'a yardım ettiğini ettiğini ileri süren Şaron, Suriye'nin yalnızca belli bölgelerden çekilmesinin ya da geride istihbarat birimleri bırakmasının 'uluslararası talepleri' karşılamayacağını söyledi.

Aşamalı çekilme Esad, Lübnan'daki tüm birlikleri, önce ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesine, sonra da Suriye-Lübnan sınırına çekeceklerini açıklamıştı. Esad, "İsrail tarafından işgal edilen Suriye toprakları geri alınmadan, Ortadoğu'da barıştan söz edilemeyeceğini" de vurgulamıştı. Lübnan Savunma Bakanı Abdürrahim Murad ise, Suriye'nin, yarınki zirvenin ardından Lübnan'daki birliklerini çekmeye başlayacağını söyledi. Öte yandan Esad'ın açıklaması Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sevinç gösterileriyle karşılandı. Lübnan'da binlerce kişi, Beşşar Esad'ın açıklamasını kutlamak üzere sokaklara döküldü. Suriye karşıtı muhalefetten yapılan açıklamalarda da Esad'ın konuşmasından duyulan menuniyet dile getirilerek "Olumbu bir adım" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Irak direnişi halk direnişidir

SONRAKİ HABER

Bush onaylı seferler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...