05 Mart 2005 22:00

Eşit yarınlar için...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, İstanbul'da dün düzenlenen bir mitingle kutlandı. Kadıköy Meydanı'ndaki mitingde eşit, özgür, adil ve barış içinde bir dünya özlemi dile getirildi.

Paylaş
Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Kadıköy'de bir araya gelen binlerce işçi, emekçi, öğrenci, ev kadını ve Kürt kadını tacize, şiddete, savaşa ve ayrımcılığa karşı seslerini birleştirdi. Kadınlar; Numune Hastanesi önünden Türkçe ve Kürtçe şarkı, slogan ve zılgıtlarla Kadıköy'e yürüdü. Aralarında Amargi, Barış Anneleri, FKÇ, Gökkuşağı, Mor Çatı, Pazartesi, Çağrı, Lambda, DEHAP Kadın Kolları, EMEP, ÖDP, SDP, EHP ve KESK'li kadınlar ile kitle örgütleri ve sendikalar tarafından oluşturulan 8 Mart Kadın Platformu tarafından düzenlenen mitingde, TCK'daki ve işyerlerindeki ayrımcılıktan, töre cinayetlerine, gözaltında tecavüzlere kadar emekçi kadınların yaşadıkları sorunların örgütlü mücadeleyle çözülebileceği haykırıldı. Kürt kadınlarının "Jin jiyan azadi, Dayika şer naxwazın" sloganları ve yöresel kıyafetleri ile renk kattığı mitingde, Barış Anneleri 'Anayız savaşa karşıyız' yazılı önlük giydi. Kadınlar SEKA direnişini de unutmayarak, "SEKA işçisi yalnız değildir" sloganları attı. Mardin Kızıltepe'de öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'a da sahip çıkan emekçi kadınlar, "Uğurlar ölmez, analar susmaz", "Yargısız infazlara son' dövizleri taşıdılar. Yürüyüş boyunca davullar ve tefler çalarak şarkı söyleyen kadınlar, meydanda da halay çektiler, kürsüden Kürtçe, Türkçe, Arapça şarkılar söylediler. Kadınlar yasalardan iş ve aile hayatına her türlü ayrımcılığın kalkması için örgütlü mücadelenin gerekliliği vurguladı. Yaşamın her alanında ezildiklerini ve ayrımcılığa tabi tutulduklarını belirten kadınlar, mücadelenin bir güne değil bütün bir yıla yayılması gerektiğini söyledi. Feminist Kadınlar Müzik Topluluğu, Koma Elenia ve Hayal mitinge şarkılarıyla katılırken, Güney Kültür Merkezi Dans Grubu da bir gösteri sundu. Müzik grupları, Kürt kadın şarkıcı Aynur'un Keçe Kürdan adlı kasetinin yasaklanmasını 'Keçe Kürdan' adlı türküyü söyleyerek protesto etti.

Birecik'te yasak Urfa'nın Birecik ilçesindeki 8 Mart etkinliği ise, ilçe emniyet müdürlüğü tarafından keyfi gerekçelerle yasaklandı. Yasaklama kararını protesto amacıyla Birecik'e gelen Gaziantep DEHAP Kadın Kolları üyeleri, Birecik köprüsünden DEHAP ilçe binasına yürüdü. Burada bir basın açıklaması yapıldı. Birecik'te Emeğin Partisi ve DEHAP, 8 Mart'ta ortak bir etkinlik düzenleme kararı almış ve bu amaçla belediye düğün salonunu kiralamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Telekom işçilerinden SEKA'ya destek

SONRAKİ HABER

SES'ten mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...