02 Mart 2005 22:00

Yarın her yer SEKA olacak!

Türk-İş'e bağlı tüm sendikaların üyeleri, SEKA işçileriyle dayanışma amacıyla yarın işyerlerini terk etmeyecekler. Sendikalar, eylemi sahiplenerek daha etkin kararlar alınmasını sağlayacaklarını bildirdiler. Eylemi DİSK, KESK ve BASK da destekliyor.

Paylaş
Türk-İş Başkanlar Kurulu, SEKA İzmit İşletmesi'nin kapatılması kararına karşı direnen işçilere destek amacıyla önceki gün İzmit'te yaptığı toplantıda, "4 Mart Cuma günü bir günlük işyerlerini terk etmeme eylemi" gerçekleştirme kararı aldı. Ayrıca SEKA işçilerine olası bir polis müdahalesine gereken yanıtın verileceğini bildiren Türk-İş'in aldığı kararlar, "yetersiz" bulunsa da, "özeleştirmeye karşı genel bir eylem kararı olarak" önemseniyor. Sendika yöneticileri, eylemi sahipleneceklerini, ardından daha etkin eylemler için hazırlanacaklarını belirttiler. "Kararın niteliği tartışılabilir, ama bu tarihsel bir karardır. Çünkü ilk defa özelleştirmeye karşı bir işyerinin verdiği mücadele genel bir eylem kararı ile desteklenecektir" diyen Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, eylemin başarılı geçmesi halinde, daha etkili kararların alınabileceği bir ortamın yaratılacağına dikkat çekti. Öztaşkın, kararı örgütlü oldukları tüm işyerlerinde uygulayacaklarını bildirdi.

İşbırakacaklar Başkanlar Kurulu'nda genel eylem kararı alınmasını önerdiklerini, ancak bu kararın çıktığını belirten TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, "Bizim işyerlerimiz fabrika değil ki gece kapanalım. Biz bir iki saatlik işbırakmalar ve basın açıklamalarıyla bu eylemi hayata geçireceğiz" dedi. Alınan kararın küçümsenmemesini isteyen Topçu, işçilerin fabrikalarda yapacakları tartışmaların ve ortaya çıkacak sınıf dayanışmasının önemine dikkat çekti. Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu da, "Cuma günü 13.30-15.00 arasında işbırakma eylemi yapacağız. Ayrıca İstanbul'da deklarasyon yayınlayan 17 şubenin ortak davranmasına ilişkin teklifimiz olacak" diye konuştu. Dokuyucu, bu eylemin ardından da Telekom işçilerinin özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya karşı aldığı kararları hayata geçirmek için bir araya geleceklerini dile getirdi. İşyerine kapanma eylemini gerçekleştirmeye çalışacaklarını ifade eden Belediye-İş 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, bunun yanı sıra işçileri bir yerde toplayarak eylem yapacaklarını bildirdi.


DİSK: ÖNEMLİ BİR KARAR DİSK Yönetim Kurulu, Türk-İş'in aldığı eylem kararının Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği tepkiden sonra daha önem kazandığını belirtti. "Bu kararın başarısı emekçilerin ortak tutumunda ve caydırıcı boyutlara taşınmasında olacaktır" denilen açıklamada, Emek Platformu'nun Türk-İş'in kararını hemen değerlendirerek, yaygınlaştırmasını istedi. SEKA özelinde Kocaeli'nde yüzbinlerin katılımıyla Başbakan'a yanıt verilmesi istenen açıklamada, SEKA'nın Emek Platformu tarafından koruma altına alınması, olası saldırıya karşı SEKA işçileriyle birlikte nöbet tutulması gerektiği vurgulandı.



KESK: OMUZ OMUZA OLACAĞIZ Türk-İş'in eylem kararını olumlu bulduklarını belirten KESK Genel Başkanı Sami Evren, bütün konfederasyonların, kitle örgütlerinin ve AKP'nin mağdur ettiği tüm kesimlerin eylemi sahiplenmesinin SEKA işçilerinin direnişini büyüteceğini ifade etti. Evren, 4 Mart'ta alanlarda Türk-İş'le omuz omuza olacaklarını vurguladı.



BASK: TÜM GÜCÜMÜZLE DESTEKLEYECEĞİZ BASK Genel Başkanı Resul Akay, Türk-İş'in 4 Mart'ta gerçekleştireceği eylemi tüm örgütleriyle destekleyeceklerini bildirdi. Akay, yaptığı açıklamada, "Ekmeklerine ve işyerine sahip çıkmak için her türlü riski göze alan SEKA işçilerinin eş ve çocuklarının feryatlarına kulaklarını tıkayarak, bu çığlıkları devlet gücüyle bastırmaya planlayan iktidar anlayışını kınadıklarını" ifade etti.



HAK-İŞ UZLAŞMAYA ÇAĞIRDI Hak-İş Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamayla SEKA konusunda Türk-İş ve hükümeti yapıcı bir yaklaşım içinde olmamakla suçladı. Hükümetin özelleştirme kapsamındaki tüm işletmelerde sosyal koruma anlayışına, toplusözleşme hakkına ve işsizlikle mücadeleye uygun yeni politikalar geliştirmesi istenen açıklamada, "Hükümeti ve ilgili tarafları karşılıklı güç gösterisinden çok sağduyulu, serinkanlı ve çözüm yanlısı yaklaşımlara davet ediyoruz" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Doğan ile Büyükerşen görüştü

SONRAKİ HABER

Emek Platformu SEKA için toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa